Печат на тази страница

Защо да ядем по-често риба?

05 Дек 2018 21:56

 

Рибата е една от най-полезните храни, която трябва да присъства в менюто ни поне два пъти седмично. Но дали заради специфичния аромат, костите или начина, по който се отглеждат някои видове, тя не е от най-предпочитаните за обяд или вечеря.

Наближава Никулден. По информация на Националната асоциация на рибопроизводителите в България, цитирана от Dnes.bg, българите консумират най-малко риба и рибни продукти в Европейския съюз. До някаква степен тази тенденция се дължи не само на вкусовите предпочитания, а и на съотношението цена – качество.

В рибата има важни хранителни вещества като протеини, витамин D, калций, желязо, цинк, йод, магнезий и калий. Някои видове са голям източник на омега-3 мастни киселини. Те подобряват когнитивните функции на мозъка, регулират съня, помагат при автоимунни заболявания.

Редовното похапване на риба намалява риска от някои заболявания. Ето кои са най-големите предимства от консумацията на риба:

Помага при проблеми със съня

Според проучване в САЩ, по-честото ядене на риба повишава качеството на съня. Това се дължи на витамин D, чийто недостиг в тялото причинява безсъние.

При артрит

Хората, които страдат от ревматоиден артрит, трябва да ядат поне 2 пъти риба седмично. При това заболяване се наблюдава хронично възпаление и болки в ставите, които намаляват благодарение на омега-3 мастните киселини в рибата.

Намалява холестерола

Омега-3 мастните киселини в рибата намаляват лошия холестерол в тялото и предотвратяват образуването на нов.

Грижи се за сърцето

Повишената консумация на риба е свързана с по-нисък риск от развитие на сърдечни болести. Веществата в рибата намаляват възпалението в тялото и предпазват от хронични заболявания.

Подобрява зрението

Омега-3 мастните киселини в рибата се грижат и за здравето на очите. Те защитават малките кръвоносни съдове в тях. В сьомгата, сардините и треската има голямо количество от витамините D, A и омега-3 мастни киселини.

Помага при депресия

Според данни от британско проучване, пристъпите на паника и депресия намаляват при редовната консумация на риба. При депресивни състояние е препоръчително да се приемат сьомга, херинга и треска.

Main Menu