Защо хората правят все по-малко секс?

06 Дек 2018 21:24

 

В живота на съвременните млади хора се появиха много повече и по-достъпни удоволствия, отколкото при по-старите поколения. Но пък те никак не са се оплаквали от дефицит на секс, което доведе и до периоди на висока раждаемост.

Днес психолозите все по-често започват да диагностицират определени психични разстройства в хората. И констатират, че някои от тях са свързани включително и с все по-разрастващата се липса на секс.

Какви са причините за този дефицит, който в по-развитите страни придобива катастрофални размери?

Работа

 


Преумората, стресът и претоварването на работното място намаляват сексуалното желание. Нелюбимата работа има особено силно отрицателно въздействие върху сексуалния живот. Освен това, работата която не е удоволствие, влошава емоционалното благополучие.

Стресови ситуации

Последиците от стресови ситуации никога не закъсняват. Те причиняват не само лошо настроение, но и влошаване на либидото. Стресът нанася няколко удара наведнъж - причинява хормонален дисбаланс, влияе негативно върху мъжката потенция, поставя под въпрос смисъла на връзката с близкия човек, формира негативно мнение за собственото тяло.

Стресовите ситуации също така събуждат желанието да се употребяват алкохол и антидепресанти, а все по-често и наркотици. Всичко това изтласква сексуалния живот на заден план.

Порнография

В днешно време порнографията е станала много по-достъпна, отколкото преди няколко десетилетия. Социалните мрежи само разширяват кръга на нейните фенове. Учените смятат, че пристрастяването към гледане на порно клипове е психическо разстройство. То изтласква секса от реалния живот и намалява сексуалното желание към живия полов партньор.

Учените също така смятат, че увлечението по порното намалява вероятността да бъде срещнат постоянен партньор за интимна близост. Предполагат, че заради него намалява вероятността да се срещне с редовен сексуален партньор.

Социалните мрежи

Социалните мрежи завличат хората във виртуалния свят, отчуждавайки ги от реалния живот. По-рано експертите бяха открили, че телевизорът в спалнята намалява сексуалната активност на партньорите. Сега към телевизора са се присъединили Facebook, Instagram и т.н.

Съвременният ритъм на живот

Модерният ритъм на живот пряко засяга психологическото състояние и сексуалния живот. Психолозите все по-често диагностицират хора с повишена тревожност и депресия. Освен това, тези хора имат все по-намаляващо сексуалното желание.

Вече има толкова много различни увлечения и фактори в живота на съвременния човек, че остава все по-малко пространство за основните нужди, включително и за секс.

Затова, ако сте забелязали дисбаланс в живота си, е време да преосмислите ценностите, пише zdrave.to. Все пак, и всеки би трябвало да се съгласи с това, независимо колко са привлекателни социалните мрежи и перспективите пред кариерата, те не са заместител на живото общуване и добрия секс.

Main Menu