Българка разказа за най-ужасното място на света, където жените...

07 Дек 2018 19:50

Туристка от България посети далечната Намибия и описа в интригуващ разказ колко различно е в африканската държава. Тя посетила до едно от предградията на най-големия град Виндхук - Катутура, и разказът ѝ за това, на което е станала свидетел, е изключително увлекателен.

Ето какво написа тя на една от страниците за пътешествия във Фейсбук:

"През 1950 г. Намибия е била под управлението на Южна Африка и този период е свързан с апартейда. Не за пръв път чернокожите и цветнокожите са били изселени от местата, които са обитавали и притежавали, и са силово заселени в северните части на Виндхук.

 

 

Столицата е била разделена на три - Виндхук за белите, Катутура за черните и Комасдал за цветните.

На езика на племето Хереро, Катутура буквално означава “мястото, където хората не искат да живеят”, а това е пряко свързано с историята на Намибия. Хереро е племето, което е било на косъм да бъде унищожено по време на геноцида на немците.

Всяко племе е трябвало да живее отделно в Катутура, спрямо мястото, което му е било отредено. Племената там са били Хереро, Нама, Дамара, Овамбо, Каванго и Каприви.

Създаденото тогава разделение се спазва и до днес. Членовете на племената се женят помежду си и всеки си говори езика на племето.

 

В по-голямата част от Катутура няма канализация и електричество. Хората са принудени да мъкнат тежките туби с води по няколко километра и водата се заплаща с чип. Имаш пари в чипа - точиш вода, нямаш - нищо не получаваш. Чипът се зарежда само в столицата. Т.е това трябва да се планира предварително и отнема доста време.

Има места, отредени за тоалетни, но са само за small business и за душ под открито небе. На въпросът ми "А жените как ей така се къпят пред всички?", бях погледната странно и ми се каза "Ми то половината племена тук ходят голи". За big business се ходи в храстите, които са отново там някъде в далечината. Сега е сухият сезон и храсти няма и затова жените ходят само нощно време и се групират по няколко. Хранят се масово с Пап (царевична каша), та затова само по веднъж на ден се налагало.

 

Хладилници няма и ме научиха как да разпознаем дали месото е годно за ядене. Оставя се кравешката глава на открито и зорко се наблюдава дали мухите ще накацат. Ако умрат на секундата, то означава, че животното е било болно и не трябва да се яде месото.

По време на обиколката ни се оказа, че има предизборна агитационна кампания - хората се редяха на опашка, но за разлика от нас, където раздават кебапчета, там раздават само пари кеш.

Завършихме и с разходка до култовия открит пазар, където се почерпих с червеи Мопане. Супер мезе за бира."

 

 

Main Menu