9 интересни факта за Коледа

09 Дек 2018 14:19

 

Макар и все още да няма сняг, наближаването на Коледа и на празниците се чувства все по-осезаемо. Ето няколко (не)известни факта за чудния празник:

1. Оригиналът на Дядо Коледа е Свети Никола, който е живял през 3 в. и е бил известен с това, че е оставял тайно пари на бедните. Поемата за него, написана през 1823 г., е известна като „Нощта преди Коледа“.

2. Папа Юлий І (епископ на Рим) първи е обявил Рождество Христово - 25 декември, като официален празник.

3. Песента „Jingle Bells“ е първата песен, която е изпята в Космоса. Това се е случило на 16 декември 1965 г., когато астронавтите Том Стафорд и Уоли Шира са я изпели на Gemini 6.

4. Дядо Коледа има различни имена по целия свят. В Германия той се нарича Крис Крингъл, докато в Италия той е Бабо Натале (Babbo Natale), във Франция - Ноел, а в Русия - Дядо Мраз (Дед Мороз), в САЩ - Санта Клаус.

5. Според рекордите на Гинес най-високото отсечено коледно дърво е бор с височина 67 метра и е изложено през 1950 г. в Сиатъл, Вашингтон.

6. Първият документиран човек, украсил коледно дръвче, е реформаторът Мартин Лутър. Според историята той бил толкова удивен от красотата на звездите, блещукащи между клоните на борчетата, че донесъл у дома си едно дръвче и го украсил със свещи, за да сподели картината с децата си.

7. През 1886 г. французите дават на САЩ най-големия коледен подарък правен някога - Статуята на свободата.

8. Коледните топки по елхата са не просто играчки, а символ. Във Витлеем живеел беден художник. Когато се родило бебето Исус, той не притежавал нищо, с което да го дари. И решил да му подари своето изкуство. Застанал пред яслата и като жонгльор прехвърлил няколко топки в ръцете си. Бебето се усмихнало. Оттогава топките станали един от символите на този празник.

9. Стара легенда разказва, че сладкар намислил да почете празника, като изработи от тръстикова захар шарени бонбони. Решил бонбоните да бъдат в червено и бяло и извити като бастунчета.

Main Menu