Как да оцелеем на служебното коледно парти

13 Дек 2018 22:52

 

В сезона на предколедните партита и банкети настроението е приповдигнато, но тези мероприятия крият и известни рискове. Комбинацията от алкохол, стрес от последните задачи за годината и свалени задръжки може да доведе до неподходящо поведение, което пък в бъдеще да окаже негативно влияние върху кариерата ви.

За да не ви сполети нещо такова и да останете с приятни спомени от купона с колегите, сайтът Expert.bg дава няколко полезни съвета, които да ви помогнат да запазите благоприличие по време на служебното парти за края на годината.

1. Отидете, дори и да не ви се ходи. Добре е да покажете, че сте част от екипа. Останете поне час.

2. Поинтересувайте се предварително дали има някакъв дрескод и го спазете.

 


3. Използвайте партито като възможност да пообщувате с колеги, с които обичайно не си говорите толкова много. Връзките могат да ви бъдат от полеза.

 

4. Дръжте се приятелски с шефа, но не твърде фамилиарно. Не забравяйте, че утре отново ще се върнете към обичайните си роли на началник и подчинен.

5. Избягвайте и чувствителни теми като политика, религия, семейно положение. Под въздействието на алкохола тези въпроси могат да доведат до сериозни спорове и конфронтации.

6. Знайте колко носите на алкохол и в никакъв случай не преминавайте лимита си. Когато сте вкъщи или с приятели, можете да се почерпите повече, но на служебен банкет това ще направи изключително лошо впечатление.

 

7. Хапнете предварително. Не е красива гледка да видиш служител, който граби с шепи от храната на партито и се тъпче.

8. Не говорете за работа и не се опитвайте да подпитвате за бонуси, повишения и т.н. Това не е нито времето, нито мястото.

9. Не сваляйте никой от колегите си, без значение какъв е семейният му статут. На подобни неща никога не се гледа с добро око.

 

10. Отпуснете се малко, но не прекалявайте. Въпреки всички изброени до момента ограничения, не бъдете студени и резервирани по време на забавата. Посмейте се, бъдете социални, демонстрирайте принадлежност.

11. Когато си тръгвате кажете "довиждане" на всички и благодарете на организаторите на банкета.

12. Внимавайте с постовете в социалните мрежи! Помнете, че шефът ви може да ги види на следващия ден. Не публикувайте нищо, което може да ви злепостави или за което ще съжалявате.

13. Ако следващият ден е работен, отидете навреме на работа и се постарайте със задачите си. Иначе ще събудите подозрения, че предишната вечер сте прекалили с пийването и купона.

Main Menu