10 мита за алкохола, в които не трябва да вярваме

22 Дек 2018 23:00

 

Няма човешка история без омайни питиета, и не е чудно, че митовете за тях са открай време. Проблемът е, когато започнем да взимаме решения на базата на тези измамни твърдения, без дори да се усъмним дали са верни.

Ето 10 от най-популярните митове за алкохола, които със сигурност сте чували.

Махмурлукът ви дехидрира

Алкохолът нарушава водно-солния баланс в организма, което води до чувство на жажда. Количеството вода в организма не се променя, но в съдовете няма достатъчно вода – тя преминава в междуклетъчното пространство. Водата причинява подуване и това е една от причините за сутрешното главоболие.

Колкото по-старо е виното, толкова по-добре

Всяка бутилка вино има собствен срок на годност, поради което не можем да ги съхраняваме вечно. Всеки сорт има идеална възраст за консумация: например някои видове трапезни вина трябва да се консумират през първата година, други сортове не трябва да се отварят преди да минат 10-15 години.

Алкохолът ни стопля

Чувстваме приятна топлина, веднага след като пием алкохол, защото кръвта се придвижва към кожата. Въпреки това обаче тя се отдръпва от други части на тялото, включително вътрешните органи. Тялото става по-уязвимо към студа, но това по-малко се усеща.

Не може да смесвате различни питиета

Начинът, по който се чувствате след парти, зависи от количеството, а не от вида алкохол, който сте изпили. Единственият начин да се обясни трайния мит за смесването на напитките е, че така е по-лесно да проследите колко пиете.

Алкохолът предпазва от радиация

Произходът на този мит е неизвестен. Алкохолът не може да накара радионуклидите да напуснат организма, но има други медицински средства, които могат да помогнат за това.

Антибиотиците и алкохолът са опасна комбинация

Всъщност само някои типове антибиотици са несъвместими с алкохола. Ако пиете такива, без да спрете алкохола, може да усещате замаяност, гадене и болки в гърдите. Лекарите обикновено специално предупреждават за това. Действието на много от антибиотиците отслабва при комбинацията с алкохол. Но в повечето случаи чаша вино не може да навреди.

Не трябва да намалявате градуса на напитките

Дали пиете бира след уиски, или уиски след бира, няма никакво значение. Единственото, от което зависи дали ще ви е зле на следващата сутрин, е количеството.

Алкохолът е калоричен

Всъщност алкохолът не е калоричен, но може да попречи на метаболизма. Организмът се опитва да се отърве от алкохола възможно най-бързо, защото го третира като отрова. Така метаболизмът се забавя, докато не се освободите от алкохола. Всичко, което сте яли, преди да пиете, се превръща в мазнина.

Алкохолът убива мозъчни клетки

Изследвания показват, че няма разлика в плътността на невроните между хората, които пият алкохол и трезвениците. Въпреки това алкохолът нарушава нервните пътища – те могат да се възстановят след пълното му спиране.

Ако ядете много, няма да се напиете

Това е много популярен мит. Но единственото вярно в него е, че храната в стомаха забавя усвояването на алкохола. Това не помага да останете трезви. Ако човек не забележи първите знаки на опиянението, той или тя може да изпие много повече, отколкото е възнамерявал.

Източник: Brigh Side

Main Menu