Развенчаха мита, че вещите не ни правят щастливи

22 Дек 2018 23:35

 

Американският експерт Ингрид Фетел Ли, която изучава източниците на радост от заобикалящия ни свят, развенча мита за това, че за постигането на най-висшето ниво на щастие следва да инвестираме в преживявания, а не във вещи.

Според нея удобен пуловер или обици от перли в действително могат да повишат нивото на щастие на човека, при това в дългосрочна перспектива, пише Style Caster.

Мнозина сред нас смятат, че истинската радост трябва да извира отвътре и че материалните неща не са свързани с това доколко щастливи се чувстваме. Но моите изследвания показват, че нещата, които ни заобикалят, оказват много силно влияние върху нашето емоционално благополучие, казва Ли.

В качеството на пример експертът привежда цветовете, които, съгласно резултати от независими изследвания, понижават нивото на тревогата и подобряват настроението ни. Освен това подобряват паметта и намаляват болезнените усещания.

Знаете ли, че цветовете са способни да понижат потребността от приемане на болкоуспокояващи след операция в болница? Могат, казва Ли.

Тя допълва, че в хода на научен експеримент дори е установено, че вещите с кръгла или симетрична форма са способни да провокират положителни емоции, а острите и асиметричните – точно обратното, провокират напрежение и могат да станат причина за печал и тревога.

Изследванията показват, че обектите с остри ъгли стимулират активността на онази област от мозъка, която наричат амигдала. Тя отговаря за чувството на страх и тревогата. Само това е достатъчно, за да ни връхлети мисълта, че предметите влияят силно на нашето щастие.

По този начин нещата, които са неизменна част от живота ни, трябва да се избират с огромна доза внимание и да се използват за повишаване на чувството на щастие и благополучие, казва Ингрид.

Към категорията обекти, които оказват силно влияние върху щастието на човека, експертът отнася вещите, които провокират спомени за положителни моменти в живота или любими хора – например сувенир от пътешествие или предмет от вашето детство, който ви напомня за уюта и топлината на родния дом. /profit.bg

Main Menu