Най-странните научни истории за 2018

26 Дек 2018 19:01

На фона на многобройните и важни научни открития и технологични постижения през 2018 г., учените понякога водят странни и на пръв поглед безсмислени изследвания, пише Наука OFFNews.

Ето и някои от най странните научни истории от отминаващата година:

Овчи кентавър

Въз основа на спорен експеримент от 2017 г. учени от Калифорнийския университет обявиха през февруари 2018 г., че са създали втори успешен хибрид между човек и животно. Изследователите са вмъкнали човешки стволови клетки в ембриони на овце, но в много малки количества - 0.01 процента човешки клетки. Така че, няма да се роди някакъв овчи кентавър, но такива животни се наричат "химери" - организъм, който се състои от генетично различни клетки.

 

Извънземните октоподи

В статия в списание Progress in Biophysics and Molecular Biology ("Напредъкът в биофизиката и молекулярната биология)", излязла през август 2018 г., се казва, че октоподите са толкова сложни, че това може да се обясни само с извънземен произход. Проучването включва цели 33 изследователи (между тях няма зоолози), включително и Чандра Уикрамшинге (Chandra Wickramasinghe). Той подкрепя идеята за насочената панспермия - че животът на нашата планета започва, когато е била умишлено заселена с извънземни микроби. Това се опитва да докаже отдавна, но без успех. Няма доказателства, подкрепящи тази теория.

В своята статия екипът твърди, че пристигането на извънземни микроби вероятно е стартирало камбрийския взрив като диверсификацията завършва с еволюцията на октопода.

 

Извънземният кораб Оумуамуа

Нека бъдем честни - всички се надяваме извънземните да са истински. Така че е разбираемо защо хипотезите, които твърдят, че небесният обект Оумуамуа може да е чужда космическа сонда, получиха такава популярност тази година.

Формата на Оумуамуа е невероятна - размерът му, според някои оценки, достига около 400 метра и е 10 пъти по-дълъг, отколкото широк. И вместо да се движи през пространството подобно на другите космически скали, астрономите смятат, че той преминава като "акробат, който изпълнява салто" през нашата Слънчева система.

Скоро след откриването на "междузвездния астероид" (който се оказа мъртва комета) се появиха хипотези, че има изкуствен произход -астрономът д-р Джейсън Райт (Jason Wright) от Университета на Пенсилвания каза, че Оумуамуа, би могъл да е аварирал извънземен кораб, който преминава през нашата слънчева система.

Тази есен двама астрономи от Харвард-Смитсъниън център по астрофизика (CFA), Шмуел Биали (Shmuel Bialy) и професор Ейбрахъм Льоб (Abraham Loeb) отново изказаха предположиха, че тази космическа скала може да е космически кораб със светлинно платно, което се задвижва от налягането на фотоните върху платното.

 

Още от най-невероятните научни истории четете в Наука OFFNews.

Main Menu