Зима е! Какво по-хубаво от горещ шоколад за пиене Casa Kakau /видео/

28 Дек 2018 10:51

​Шоколадът може да бъде наречен „храна за богове“, но всъщност през по-голяма част от своята 4000 годишна история той е прекарал под формата на горчива напитка, а не като сладко ястие. Какаото е бил ценене ресурс на хората много години преди Христа. Антрополозите са открили доказателства, че шоколадът е произвеждан от какаови култури още през 1900 г. пр. Хр. Древните мезоамериканци, които първоначално култивирали, а след това започнали да правят гъста паста от ферментирали, смлени и изпечени какаови зърна, намиращи се в тропическите гори на Централна Америка. Смесвали пастата с вода, ванилия, мед, лют червен пипер и други подправки, за да приготвят пенлива шоколадова напитка. Малко след това, по време на олмеките, маите и ацтеките, европейците откриват, че шоколадът всъщност има ободряващ ефект, той е подобрител на настроението и афродизиак, което ги кара да вярват, че притежава мистични и духовни качества. Истина е, че най- полезен си остава, така наречения черен (натурален) шоколад. Той е горчив на вкус именно заради максималното си количество какао. Причината шоколада да действа благоприятно на настроението ни е веществото триптофан, което допринася за производството на ендрофини - хормоните на щастието.
 
 
В студен снежен ден няма нищо по-приятно от чаша горещ шоколад. Превръщането на какаовите зърна в хубав шоколад изисква познание, страст и артистичност. Това е интригуващ процес,
 
Шоколадът на Casa Kakau е създаден по технология "bean to bar" т.е. от какаовите зърна до шоколада. Процесът започва с изпичане на какаовите зърна на място и смилането им в каменна мелница. Полученият шоколад отлежава и се разливa на ръка във форми. Какаовите зърна на Casa Kakau са специално селектирани и доставени директно от малки ферми в Еквадор. За разлика от други малки производители, които купуват суровината си от големи доставчици в Западна Европа, семейство Илчеви с гордост заявяват, че те плащат директно на фермерите отглеждащи какаото. „Това е нашата политика по социална отговорност, само така може да сме сигурни, че парите от нашите клиенти отиват директно при производителите и така помагаме на семействата им да подобрят начина си на живот“ споделя Иван. Не е тайна, че регионът е един от най-бедните в тази част на света и всеки долар е голяма подкрепа за местната общност. Именно така и ние в България можем да помогнем за създаването на макар и няколко работни места.
 


Зима е и какво по-хубаво от горещ шоколад за пиене Casa Kakau. Идеята на фабриката е хората да се върнат към историята и традициите на оригиналната топла напитка. А каква е тя ни обясни собственикът Иван Илчев: какаови зърна и нерефенирана колумбийска тръстикова захар – само това съдържа нашият горещ шоколад. Така е започнала историята на шоколада, а това е отличителна черта на нашите шоколади, разказва Илчев. Ние сме и първата българска компания предлагаща 100% натурален шоколад за пиене, удостоен със златен медал за 2018 г., допълва той. Според него горещият шоколад е истинска магия, която трябва да стопли душата на човек. Илчев и съпругата му създават шоколадовата фабрика през 2016 година и от тогава печелят редица награди за качество. Още от самото създаване на шоколадовата фабрика ние държим да правим всичко по традиционните начини – от какаови зърна, без лецитин, хидрогенирани и палмови мазнини, глутен, мляко и животински продукти, овкусители, подобрители или изкуствени консерванти.


 
Семейната фабрика тази зима може да се похвали и с нови четири вкуса на шоколад на блокчета: 100% шоколад само с от какаови зърна, лешников крем, канела и розова вода и кардамон. “Канела е типичен за зимата продукт. Тя хармонира с какаото. Комбинацията на канела с шоколад е нашата нова шоколадова изненада”., обяснява Илчев.  Другият хит на фирмата е шоколадът с розова вода и кардамон. “Тази комбинация се прие много добре у нас и чужбина.Към така приготвения чист шоколад добавяме известната в цял свят българска розова вода и перлите на Ориента – шушулки кардамон. Цитрусовият аромат на кардамона хармонира с флоралните нотки на розата без да са натрапчиви.”, разяснява Иван Илчев.

Main Menu