Има лесна стратегия за премахване на лошите навици

01 Ян 2019 22:17

 

Основният проблем на лошите навици е, че тяхното премахване е много по-трудно, отколкото създаването им. Авторът на книгата „Атомни навици“ Джеймс Клиър обаче разполага с хитро решение на тази дилема, пише Business Insider. Най-общо казано: направете нежеланото за вас поведение трудно за осъществяване.

Клиър определя подхода си за премахване на лоши навици като „добавяне на триене“. Например, ако човек гледа прекалено много телевизия, то след всяко гледане той трябва да изключва телевизора си от щепсела. Ако това не помага, може да се вадят батериите на дистанционното след всяко гледане или дори телевизорът да се прибира в някой шкаф.

Ако пък лошият навик е постоянното проверяване на смартфона, препоръчва се той да бъде оставян в друга стая за няколко часа. Така всеки път, когато възникне желание да се погледне какво ново има в социалните мрежи, първо ще трябва да се преодолее някакво усилие – в случая да се отиде и да се вземе смартфона. Въпросното усилие дава време на човек да размисли дали наистина точно за това иска да си изразходва времето в момента или има нещо по-важно за вършене.

Въпросната стратегия за разваляне на лоши навици може да бъде използвана и за създаването на добри такива – те пък трябва да бъдат направени по-лесни за осъществяване. Ако например човек иска да се храни по-здравословно, то той може да използва свободното си време през уикендите да си нарязва зеленчуци и плодове и да си ги прибира в кутии. Така той ще разполага със здравословна възможност за хранене през всеки ден от седмицата.

Main Menu