Как се справяме с махмурлука по български

01 Ян 2019 22:20

 

"Никога повече..." Колко пъти сме казвали това, докато прегръщаме тоалетна чиния сутрин след тежка алкохолна вечер... И все пак излизаме, и пием отново, веднага след като забравим колко лошо ни е било. И вероятно отново ще имаме махмурлук, заради който искаме да върнем времето назад (за да не пием поне последните текили).

Въпреки че усещането след пиянска вечер е ужасно, защото тежките главоболия и гаденето стават практически непоносими в един момент, продължаваме да пием и да се молим за по-лек махмурлук. По празниците (или по-точно след тях) със симптоми на състоянието махмурлук се събуждат много българи.

Има някои прости полезни правила, за да избегнем фазата на тежкия махмурлук. Те включват да не консумираме алкохол на празен стомах; докато пием, да се стремим да похапваме храни с повече мазнини (месо, колбаси и т.н.); да пием повече вода и като приемаме алкохол, да внимаваме с употребата на разредители, които са сладки и газирани.

Ако сме спазили всичко това, но все пак ни е лошо, има няколко добри варианта за справяне с махмурлука на следващия ден.

Бабини рецепти

Български вариант за изтрезняване са бирата, шкембе чорбата, зелевият сок, сокът от кисели краставички, айрянът и компотът.

Зелето е отличен вариант за справяне с махмурлука. То съдържа витамин С, а също и витамин В1, които са изключително полезни за възстановяване на организма след тежка вечер.

Шкембе чорбата, ако я обичате, е перфектно средство за изтрезняване, защото се смята, че възстановява загубените от организма соли, протеини и минерали. За най-добър ефект супичката трябва да е не само мазна, но и много кисела, и люта. Като цяло, супите винаги са от полза.

Айрянът унищожава натрупаните от алкохола бактерии в стомаха, като ни помага да се преборим по-бързо с махмурлука, а компотът повишава нивото на кръвната захар в организма, което алкохолът е понижил предната вечер.

Клин клин избива

Пиячите с години стаж, за които бабините рецепти са чиста загуба на време, прилагат своя стратегия - избиват клина с клин, като продължават да пият - не само биричка, а и нещо по-твърдо. Няма как да имаш махмурлук, ако си отново пиян, нали така?

И все пак, най-сигурният начин да се уверим, че на другия ден няма да имаме махмурлук, е да консумираме алкохол отговорно и с мярка, или въобще да не пием.

Main Menu