Самотата е смъртоносна за мъжете

08 Фев 2019 19:06

Въпреки че живеем във все по-големи и гъсто населени градове, самотата е растящ социален проблем, който се наблюдава в почти всички държави на планетата.

И преди сме говорили за негативните ефекти на самотата, но скорошно изследване, проведено от университета в Копенхаген, ни накара отново да седнем и да се замислим добре относно проблема.

Проучването е продължило 32 години и обхваща 3346 мъже, които в началото на изследването са били на средна възраст от 63 години.

89% от тях вече не са на този свят, като 39% от тях са си отишли, заради сърдечни заболявания.

Въз основа на статистиките, датските учени са установили, че самотата повишава риска от преждевременна смърт и кардиологични заболявания респективно с 23% и 36%.

Любопитното в случая е, че мъжете с по-висок социален статус почти не попадат под влиянието на тези числа - само при 4% от тях самотата е била причина за заболяване и смърт.

Най-уязвими са мъжете от средния и ниския социален клас, като учените твърдят, че колкото по-беден е мъжът, толкова по-голям е рискът чувството на самота да доведе до фатални последици. /lifestyle.bg

Камилски дол
Vadim

Main Menu