Учени: Няма значение бира преди вино или вино преди бира

08 Фев 2019 19:19

 

Бира преди вино или вино преди бира. Какъвто и да е редът, алкохолното опиянение е същото. Учени доказаха, че редът на консумиране на двете алкохолни напитки няма никакво значение, пише "Гардиън".

При добре контролирани лабораторни условия британски и германски учени проведоха изследване, в което са участвали 90 доброволци.

Всеки знае мита, че "бира преди вино и ще се чувстваше добре; вино преди бира и ще се напиеш", коментира Кай Хензъл от Кеймбриджкия университет. Ние си помислихме, че трябва да има нещо в това, как може да го тестваме, добави изследователят.

Доброволците в експеримента са били на възраст между 19 и 40 г. Те са били разделени в три групи. Първата група е изпила около две и половина халби бира, а след това четири големи чаши бяло вино. Втората изпила същото количество, но в обратния ред. Третата група е пила само бира или вино, но със същата концентрация на алкохол. Всички са изпили до 0,11%, за да имат едно и също ниво на алкохол в организма си.

Изследователите наблюдавали доброволците и ги разпитвали как се чувстват след погълнатия алкохол. Преди лягане всеки получил по чаша вода, като количеството е зависило от телосложението. През нощта доброволците са били под медицински надзор. На сутринта участниците са разпитани за махмурлука и са оценени със система, която е включвала фактори като жажда, замаяност, главоболие, умора, гадене, болки в стомаха, сърдечен пулс и липса на апетит.

Седмица по-късно участниците се върнали и повторно участвали в експеримента. Този път тези, които са пили бира, а после вино, са го направили по обратния ред, включително и групата, която е консумирала само вино или бира (бирата е на "Карлсберг").

Участниците са изброили богат списък от симптоми и един на всеки десет души е повръщал. Но резултатите, публикувани в журнала American Journal of Clinical Nutrition, показват, че редът на консумация на вино и бира не оказва влияние върху "интензивността на махмурлука".

Развенчахме мита, не е истина, обяви Хензъл. Той поясни обаче, че в изследването са сравнени само бира с бяло вино, не са били включени червено вино, спиртни напитки или тъмна бира.

Main Menu