Научете смъртоносната доза на тези 7 обикновени неща

12 Фев 2019 16:50

 

Не само лекарствата могат да имат смъртоносни дози, но и редица обикновени продукти и вещества също водят до летален изход, ако се прекалява с тях. Ето 7 примера:

1. Алкохолът – „един промил алкохол в кръвта” означава, че във всеки литър кръв се съдържа един милилитър чист алкохол. Чистият алкохол е много по-силен от водката, ракията и прочее, по-силен дори от спирта. В половин литър водка например се съдържат 200 мл чист алкохол. Ако млад, здрав 75-килограмов мъж изпие този половин литър водка, тя ще се превърне в 2,5 промила, което е сериозно опиянение.

За смъртоносна концентрация на алкохола в кръвта се смятат 5-6 промила, т.е. 400-450 мл. чист алкохол. Това е 1-1,25 л. водка. Ако изпиеш наведнъж три бутилки, това ще е краят ти. Винаги обаче може да има изключения: през декември 2004 г. в пловдивска болница докарали мъж, блъснат от автомобил. И апаратът, забележете, показал 9,1 промила алкохол в кръвта, което означава, че пострадалият е изпил не по-малко от 1,7 литра. И, както се досещате, останал между живите.

2. Витамини. Оказва се, че те също могат да убият, дори съществува понятие хипервитаминоза. Например последствията от предозиране на витамин А са следните: главоболие, главозамайване, прилошаване, учестен пулс, загуба на съзнание и гърч. Витамин В1: дисфункция на черния дроб и бъбреците. Витамин В12: учестен пулс, повишена съсирваемост на кръвта. Витамин D2: слабост, жажда, повръщане, треска, повишено артериално налягане, затруднено дишане, забавен пулс. Витамин Е: нарушение на метаболизма, тромбофлебит, некротичен колит, бъбречна недостатъчност, кръвоизлив в очната ретина, хеморагичен инсулт. Но говорим за предозиране. За да се получи смъртоносна доза например от витамините А и D, е нужно да се приемат до 5000 таблетки, при това за кратък промеждутък от време, за да не успее организмът да ги изкара с урината. Т.е. ако „изпревариш” бъбреците, това ще е краят ти.

3. Слънцето. Един безоблачен юлски ден, прекаран под египетското слънце без средства за защита, ще бъде последен. Нужни са от 2 до 8 часа, за да получи човек сериозен топлинен удар. Отначало усеща слабост, главоболие, главозамайване, шум в ушите. След това – повишена до 40-42 градуса температура, прилошаване, учестяване на пулса и дишането, халюцинации, понижено артериално налягане, загуба на съзнание… Ако се почувствате дискомфортно, но не се преместите на прохлада и сянка, това ще е краят ви.

4. Никотин. Съвършено независими от никотина и устойчиви към отровите плъхове обикновено умират от доза 50 мг никотин на килограм тегло. За хората обаче този показател е много по-нисък и се колебае от 0,5 до 1 мг на килограм тегло. Следователно 75 мг никотин еднозначно ще покосят силен 75-килограмов мъж. Ако приемем, че във всяка цигара се съдържат по 0,8 мг, то смъртоносната доза е 94 цигари. Половин стек наведнъж и това ще е краят ти.

5. Сол. Пак проверено на плъхове: 3 г сол на килограм тегло са несъвместими с живота, т.е. четвърт килограм сол гарантира летален изход. Друг е въпросът как ще изядеш тези 250 грама сол. Ако това стане, с организма ще се случи следното: поради излишъка сол в кръвта рязко се повишава кръвното налягане, което само по себе си е опасно. И се съпровожда с тежки отоци – един грам натриев хлорид води до задържане на 100 мл течности в организма. Най-напред ще възникне оток на мозъка и на белите дробове, което означава сигурна смърт.

6. Кофеин. Ако се доверим пак на същите лабораторни мишки, то смъртоносната доза кофеин е 192 мг на кг. тегло. За човека обаче тази цифра, в зависимост от неговото тегло и индивидуалната възприемчивост към кофеина, варира от 150 до 200 мг. Т.е., ако тежиш 75 кг., то 15 г кофеин са смъртоносни за теб. В хубавото еспресо в стандартна 30 мт доза се падат не по-малко от 100 мг кофеин. Ако си поръчате 150 чашки – около 4,5 литра, това ще е краят ви.

7. Вода. Казват, че на консумирани 1000 килокалории е нужно да изпиваме по един литър вода. Средната норма на човек е 2000-2500 ккал, като дневната норма вода е 2-2,5 литра. Около литър течности човек получава с храната, а изпива около 1,5-2 литра. Но предозирането 3-4 пъти може да доведе до т.нар. отравяне с вода, или водна интоксикация. Нарушава се водно-солевата обмяна в организма. Бъбреците не успяват да изведат от организма всичко изпито, концентрацията на сол спада и водата започва да запълва вътреклетъчната среда. В резултат на това възниква оток на мозъка, белите дробове и… това е достатъчно. В известните на медицината случаи за отравяне с вода, които са приключили фатално, хората за денонощие са изпивали не по-малко от 7 литра вода./zdrave.to

Main Menu