Параноя, зависимости, стрес: Страничните ефекти от работата като модератор във Фейсбук

26 Фев 2019 20:23

Посттравматичен стрес, панически атаки, параноя, смъртни заплахи, алкохолна и наркотична зависимост - такива са страничните ефекти от работата като модератор на съдържание във „Фейсбук”, разказват пред изданието The Verge бивши и настоящи служители на компанията. Модераторите на съдържание преглеждат ежедневно хиляди докладвани постове, които евентуално нарушават правилата на социалната мрежа. Въпросните постове и видеа често изобилстват от насилие, расизъм, реч на омразата и теории на конспирациите.

Заради ежедневния стрес модераторите често развиват психични разстройства или прибягват до алкохол, наркотици или случаен секс на работното място, разказват служителите пред изданието. По данни на Фейсбук общият брой на модераторите на съдържание по света се е удвоил в последната година и е достигнал до 15 хил. души. В края на януари стана ясно, че до края на годината компанията ще отвори център за преглеждане на съдържание и в София.

Заради вълната от критики по адрес на „Фейсбук”, че допуска дезинформация, политическа пропаганда, реч на омразата и дори влияе върху резултатите от референдуми и избори, през 2016-а компанията се захвана да контролира по-сериозно съдържанието в социалната мрежа. Част от контрола се осъществява чрез алгоритми, но основната част от задачата се пада на т.нар. модератори на съдържание. Те преглеждат всички докладвани постове и преценяват дали да ги оставят или премахнат от „Фейсбук”. Това разказват пред журналистката Кейси Нютън от The Verge 12 служители от центъра за преглеждане на съдържание във Финикс, Аризона, пожелали анонимност.

Служителите описват офиса си като потискащо място, в което колегите си разменят шеги за самоубийство, пушат трева и пият алкохол в почивките, и използват тоалетните и стаите за кърмене за случаен секс. Случаите толкова зачестили, че от компанията дори наредили ключалките на въпросните стаи да бъдат премахнати.

Освен на стресиращо съдържание, модераторите са подложени и на постоянен страх от уволнение и често са привиквани да обясняват защо са премахнали или не даден пост. В резултат служителите развивали панически атаки и дори посттравматичен стрес. Компанията предлагала услугите на психолог, но само в определен период от работния ден. Емоционалните проблеми пък често оставали дори и след напускане или уволнение.

Чести били и случаите на смъртни заплахи от бивши колеги, които са уволнени по една или друга причина. Един от бившите служители например разказва, че развил параноя и спял постоянно с оръжие до главата заради страх от отмъщение. Друг – казва, че от хилядите конспиративни постове и видеа започнал да подлага на съмнение Холокоста, 11 септември и дори дали Земята е кръгла.

В официално изявление след излизането на статията от „Фейсбук” заявяват, че оценяват трудната работа на своите служители и поддържат стандарти относно това работната им среда да е безопасна и подкрепяща.

В края на януари от компанията обявиха, че планират отварянето на център за преглеждане на съдържание и в София. В центъра ще работят 150 служители, които вече преминавали обучение. Те ще следят постове на казахски, турски и руски. /dariknews.bg

Main Menu