За или против отворена връзка?

24 Мар 2019 13:21

 

Свободната връзка между партньорите набира все по-голяма популярност. Мъжът и жената се срещат от време на време, в интимни отношения са и сексът по принцип е единственото и най-важно звено, което ги свързва. Двамата нямат материални или морални задължения един към друг.

Защо количеството на такива връзки расте – нравствено падение на обществото или просто мода?
Колкото и да е странно, много често подобни отношения се инициират от жената – в 80% от случаите, пише rozali.com. Повечето съвременни жени са ориентирани към изграждане на кариера, независимост и са напълно отчуждени от битовизми и домакинска работа. Те не искат да са зависими от силния пол нито морално, нито материално и просто им е удобно отношенията им да са такива – имат постоянен партньор, а караниците ги няма. Все пак всяка, дори най-силната жена, се нуждае от ласки, секс, общуване с противоположния пол.

Много жени ги устройва подобна връзка, в нея те получават достатъчно мъжко внимание, при това без да се обременяват със семейни задължения и с изясняване на чувства.

Що се отнася до мъжете, най-често подобни отношения предпочитат съпругът, когато си хваща любовница, мъжът-момче, който с години не пораства, а само старее или бившият, пожелал да остане интимен и след раздялата с доскорошната си приятелка.

 


ЗА и ПРОТИВ свободните отношения:
ЗА:

- имате постоянен сексуален партньор
- нямате морални и материални задължения
- липсват битови проблеми и претенции
- по-редките срещи от семейните засилват страстта
- отсъстват причини за скандали и изясняване на отношенията, затова такава връзка често е по-хармонична, отколкото бракът или съвместният живот

ПРОТИВ:

- нито един от партньорите няма гаранция, че така наречената му половинка няма същите свободни отношения с още някого
- напълно възможно е един от двамата да се е съгласил на тази връзка не по собствено желание, а просто защото изпитва чувства към половинката си, а това крие емоционални рискове, защото в същото време партньорът гледа на всичко като на игра
- често тези отношения не са продължителни, доколкото подсъзнателно и мъжът, и жената създават съюз, за да продължат рода. Природните инстинкти взимат връх и връзката се разпада под влияние на преоценката на жизнените ценности.

Разбира се, свободните отношения имат своята романтика и привлекателност и някои от тях траят дори по-дълго от законен брак, а в единични случаи - завършват пред олтара. Но ако се вгледаме в нравствената страна на въпроса, когато двама души бягат от отговорностите, повече от партньорство не може да има.

Въпреки това количеството на отношенията, в които липсва „длъжен и длъжна“, не спира да расте и всеки един от вас може сам да прецени за себе си дали го устройва такава ситуацията, или не.

Main Menu