Честит първи април: Паметник на премиера Борисов се появи на площад „Гарибалди“

01 Апр 2019 20:45

Със скулптура на премиера Бойко Борисов със светещи очи, цитиращ крилати свои фрази на фона на песента „Батальона се строява“ и хванал в ръка книги, на които пише „Винету“ и „БКП" - така осъмна столичният площад „Гарибалди“ на днешния Ден на шегата.

Станалият известен напоследък с поредното любопитно архитектурно решение под формата на водна стена площад, днес привлече погледите на софиянци с инсталацията на скулптура Андрей Врабчев. Това е критика както към съвременното монументално изкуство, така и като цяло към времето, в което живеем, казва авторът.

Останалата броени часове на площад "Гарибалди" скулптора е част от по-стар проект на Адрей Врабчев. Историите около ремонта на площад "Гариблади" обаче го провокират да я представи пред широка публика там именно на днешния 1 април.

 

Паметникът на премиера Борисов е критичен поглед както към състоянието на градската среда и монументалното изкуство в нея, така и към нашето време, разказва ни Андрей Врабчев.

"Този паметник цитира крилати фрази на сегашния ни министър-председател и очите му светят, като това е решено с една елементарна технология, което е намигване към нашето време, тъй като много прости и елементарни неща ни се представят като новаторски и някаква голяма крачка в нашето развитие. Материалът също е бутафорен, което може да се съотнесе към много от нещата, които се създават в наше време, не само в България", сподели авторът пред Дарик. Врабчев събирал репликите на премиера от интервюта в интернет.Министър-председателят Борисов сподели новината за монумента на профила си във фейсбук и коментира: „Честит първи април ?“

Main Menu