Ако не сте доволни от секса с партньора си, как да му го кажете

20 Апр 2019 08:46

 

Една връзка се гради не само на любов и разбирателство, но и на хубав секс. Всеки знае, че няма как интимният живот да е отличен всеки месец. При двойките винаги има възходи и спадове, но важното е да се говори за тях. Ако сте неудовлетворени от представянето на партньора ви в леглото, не бива да се притеснявате, пише struma.bg. Най-доброто нещо, което можете да направите в този момент, е да говорите открито с него. Специалисти дават ценни съвети как да подходите.

Познавате ли взаимно сексуалните си предпочитания?

За да прецените има ли какво да направи някой от двамата и какво може да промените в секса, за да изпитвате по-голямо удоволствие, помислете познавате ли достатъчно добре желанията на другия. „Сексуалните предпочитания са толкова различни и уникални, колкото индивидуалността на всеки човек“, коментира пред „Insider“ Бианка Родригес, семеен терапевт. Тя смята, че няма погрешен начин, по който да изразиш сексуалността си, стига партньорът да е съгласен с нея.

„Познаването на предпочитанията на другия може да улесни разговора“, казва още специалистът.

Предвидете реакцията

Преди да говорите с партньора си за това как се чувствате и какво точно не ви харесва в сексуалния ви живот, предвидете как може да реагира той. Ако любимият ви се пали лесно, не е препоръчително да му казвате: „Не си добър в леглото“ или „Не мога да получа оргазъм“. В този случай се опитайте да поднесете информацията по възможно най-деликатния начин, но въпреки това да не спестявате истината.

 

Д-р Ребека Монтгомъри, която е лицензиран психолог, е на мнение, че не бива да поставяте просто картите на масата, защото ще получите само една негативна реакция.

Внимавайте с изразяването

Няколко думи, казани в погрешния контекст, може да обидят партньора ви. Когато искате да подобрите сексуалния си живот без да сменяте човека до себе си, помислете как да се изразите най-добре, за да ви разберат правилно, казва семейният терапевт Хайди Макбейн. Той съветва да говорите така, че да не обвинявате или критикувате другия, както и да обмислите добре дали и вие нямате вина за неудовлетвореността от секса.

Потърсете мнението на другия

Терапевтите изтъкват, че е важно да кажете всичко, което изпитвате, но от друга страна трябва да чуете и мнението на другия. По този начин разговорът ви ще бъде по-продуктивен, казва още Родригес.

Любопитството ви за това какво харесва или не другият, ще покаже на вашата половинка, че държите на нея и имате желание да подобрите интимния ви живот.

Потърсете професионална помощ

Ако се чувствате нервни и се притеснявате от предстоящия разговор, ако смятате, че вината е ваша и партньорът ви ще реагира отрицателно, обърнете се към професионалист за съвет. Просто споделете с другия, че искате да отидете при терапевт, с когото да поговорите не само за секса, но и за проблемите във връзката.

Main Menu