Родителството забавя процеса на стареене – вярно ли е

24 Апр 2019 17:18

 

Изследване на канадския университет „Саймън Фрейзър“, Британска Колумбия, е доказало, че многодетните майки остаряват по-бавно. Според ръководителя на изследването професор Пабло Непомански жените, родили повече деца, имат по-дълги теломери – крайните участъци на хромозомите, от чиято дължина зависи стареенето на клетките. Следователно дългите теломери са определящи за дълголетието.

В изследването участвали 75 жени от две съседни общини в Гватемала. Дължината на теломерите на участничките била измерена два пъти по различно време в промеждутък от 13 години, въз основа на проби от слюнка. Това е първото изследване, което проучило пряката връзка между броя на децата и дължината на теломерите (тоест скоростта, с която клетките застаряват).

Резултатите от изследването на Непомански противоречат на теорията за жизнения цикъл, защото според нея по-големият брой деца ускорява процеса на биологичното остаряване. Това важи поне за рибите, птиците и мишките. Но изследването на университета „Саймън Фрейзър“ изглежда доказва обратното. При многодетните майки се наблюдавало по-бавно скъсяване на теломерите с течение на годините. Причината била драматичното увеличаване на естрогена –хормон, който се произвежда по време на бременност и предпазва клетките от стареене. Социалната среда на участничките също играела важна роля във връзка с възпроизводството и процеса на стареене. Тъй като те произхождали от популации с по-голяма плодовитост, където майките с повече деца получават по-голяма социална подкрепа от близките и приятелите си, метаболитната енергия, отговорна за поддържането на тъканите, била по-силна. По този начин процесът на стареене се забавял.

Родителите живеят по-дълго от бездетните двойки

Безсънни нощи, постоянно напълнени памперси, борба за надмощие с капризни отрочета, безброй желания и пубертетски изпълнения – на родителите никак не им е лесно с техните наследници. Заради многобройните грижи, които децата създават, би могло да се предположи, че родителите умират по-рано от бездетните двойки. Това обаче не е вярно. Шведски учени са установили, че дори едно дете е достатъчно, за да живееш по-дълго. Мъжете и жените, които имат деца, живеят средно с година и половина до две по-дълго от бездетните. При това няма значение дали са сключили брак, или не, смятат учените. Разбира се, не само децата, но и здравословният начин на живот допринася за дълголетието.

Адаптация: Цветелина Велчева /obekti.bg

Main Menu