9 причини пътуванията да ни правят по-щастливи

10 Май 2019 15:42

 

Какво ви хрумва на първо място, когато произнасяте думата „пътуване“? Търсене на евтини самолетни билети? Незабравими снимки на изгреви? Планински преходи с тежка раница? Всяко едно пътуване може да бъде завладяващо, вълнуващо и изпълнено с приключения – и това е много по-хубаво от излежаването на плажа с коктейл в ръка.

За никого не е тайна, че пътешествията са полезни за физическата ни форма. Къде по-добра новина е обаче, че според психолозите опознаването на нови места е много благотворно за психическото и емоционалното ни здраве. С други думи пътуванията ни правят по-щастливи.

Представяме ви девет причини за това:

1. НИЕ СТАВАМЕ ПО-УВЕРЕНИ В СЕБЕ СИ

Независимо защо тръгваме на път – на командировка в Ню Йорк, на семейна почивка в Мароко или просто поради решението си да зарежем всичко и да заживеем в каравана – ние винаги напускаме своята комфортна зона. При това дори и най-подробният план не ни застрахова от изненади. Потапяйки се в друга култура и друг начин на живот, ние се учим да решаваме проблеми в непознати ситуации, което ни прави по-гъвкави, търпеливи и емоционално силни. В резултат на това се повишава и самооценката ни.

2. НАМИРАМЕ СИ ПРИЯТЕЛИ

Сигурно ще се съгласите, че човек много по-лесно ще намери нови приятели на път, отколкото движейки се по обичайния си маршрут от офиса до вкъщи. Човекът, настанен до вас в самолета за Лондон, може да стане ваш съпруг, спътник от туристическата ви група в Мачу Пикчу – бъдещ работодател, а веселото момиче, с което сте си поръчали еднакви коктейли в чикагски бар, може да ви остане приятелка за цял живот. Всичко това са реални истории, които могат да се случат и на вас.

3. НАСИЩАМЕ СЕ С ПОЛОЖИТЕЛНИ ЕМОЦИИ

Искреното дружелюбие не зависи от стандарта на живот и лесно предизвиква същото чувство в отговор. Виждайки широките усмивки на хората по бедните села в Лаос или Филипините, няма начин да не се усмихнете и вие. Чудесно ще е това да ви стане навик за цял живот – светът заслужава една епидемия от позитивизъм.

4. ЗАПОЧВАМЕ ДА ЦЕНИМ ПОВЕЧЕ ХОРАТА, КОИТО СЕГА НЕ СА ДО НАС

Напускайки обичайната обстановка и близките си, ние се учим да ги ценим по-високо. Никой друг няма да слуша разказите ни за далечните страни с толкова всеотдайно внимание, колкото приятелите и роднините ни. От обич към нас те са готови да търпят дори и най-пространните ни монолози. А и прекрасният момент на среща след раздяла винаги ни дарява с по-особени емоции.

5. УЧИМ СЕ НА НОВИ НЕЩА

Независимо от това с какво се занимаваме по време на пътуванията си, ние трупаме нов опит и знания. Може да става дума за готварски курс по тайванска кухня, уроци по испански в Колумбия или водолазни тренировки на Малдивите – във всички случаи мозъкът ни работи по-активно, кръвта ни се насища с адреналин и всеки ден ставаме малко по-щастливи. Според психолозите това е естествен процес, когато се учим на нещо, което ни е приятно.

6. ПОЧИВАМЕ СИ ОТ НАШАТА ИНТЕРНЕТ-ЗАВИСИМОСТ

Разбира се не всички се възползват от тази възможност, но въпреки това по света има невероятно красиви места, на които няма да намерите обхват и wi-fi. Пътешествията без интернет-достъп ще ви позволят да се насладите на момента тук и сега, да забравите за постоянните съобщения и разсейващи от реалността лайкове. Просто пробвайте – това действа много отрезвяващо и ще ви помогне да преоткриете своите истински чувства и желания.

7. НАСЛАЖДАВАМЕ СЕ НА ВРЕМЕТО, КОЕТО ИМАМЕ ЗА СЕБЕ СИ

Въпреки че тази подточка е свързана с предната, не е задължително да сте в офлайн-режим, за да възстановите вътрешната си хармония. Пътуванията ни дават шанса да възстановим баланса си, да се отърсим от стреса, да се изпълним със слънчева енергия, да поостанем насаме със себе си – дори ако сме на пътуване с голяма компания. За влюбените пък това ще е чудесна възможност да изпитат връзката си и да изживеят истинска романтична приказка.

8. НАТРУПВАМЕ ВПЕЧАТЛЕНИЯ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ

От всяко пътуване ние се връщаме с куп впечатления, които остават с нас завинаги – в паметта ни, в постингите ни в социалните мрежи, в нашите видеозаписи и снимки. Пробвайте нови неща, откривайте нови земи, овладявайте нови умения. Трупайте незабравими моменти и неизбежно ще станете по-щастливи!

9. ПОВДИГАМЕ СИ НАСТРОЕНИЕТО СЪС СПОМЕНИ

Повечето запалени пътешественици постоянно планират нови пътувания, но дори и те с удоволствие си спомнят приятните моменти от предни приключения. Всъщност именно тези спомени ги тласкат отново на път в търсене на впечатления. Пък дори и да нямате възможност да пътешествате в скоро време, можете да преглеждате снимките си от преди и да си спомняте за прекрасните мигове далеч от къщи. /woman.bg

Main Menu