Защо изневеряват щастливо обвързаните?

16 Май 2019 09:10

Когато хората разберат, че някой изневерява, веднага решават, че нещо не е наред във връзката му, че вероятно този човек не обича партньора си. Много често това е причината, но истината е, че изневярата се случва и в щастливите двойки, колкото и нелогично да звучи. Все пак, щом си в щастлива и здрава връзка, значи обичаш този човек. А как можеш да изневериш на някого, когото обичаш? Отговор на този въпрос дават няколко експерти по връзките. Ето какви според тях са причините изневярата да се случва и в щастливите връзки:

1. Опитват се да открият нещо изгубено

Понякога изневеряващият не се опитва да се откъсне от връзката, но се опитва да открие нещо изгубено за себе си – може да е свободата си, може да е някаква страст, може да търси начин да разбере себе си по-добре, пише dama.bg. Обикновено такива изневери се случват, когато изневеряващият не може да говори открито с партньора си за тази липса и се опитва да я запълни извън връзката.

 

2. В природата ни е

Изневерите се случват във всяка култура, дори в онези, които жестоко наказват изневярата. Причината за това може да се крие в биологията ни. Жените се привързват по-силно и търсят дълготрайна връзка, но мъжете са по-склонни към изневяра, защото тяхната природа ги подтиква да имат повече жени и от там – повече деца и по-голям шанс да предадат своето ДНК на бъдещите поколения. Преди пък жените са изневерявали, за да се подсигурят – ако съпругът умре или я изостави, жената има втори мъж, който да я защити. Днес, разбира се, такива причини са логически неоснователни, но все пак изневярата е пуснала корени в ДНК-то ни.

3. Понякога просто се случва

Всеки понякога е изправен пред изкушения. Симпатичният касиер, който флиртува така безсрамно. Милият колега, който наистина се интересува от това, което казвате. Нормално е да се ласкаете от такова внимание. Понякога обстоятелствата така се нареждат, че изкушението става по-силно от нас.

Разбира се, нито една от тези причини не е основателно извинение за изневярата. Тя е преди всичко избор. Но изневярата може да се случи на всеки. Начинът да избегнете изневяра (или поне да избегнете развитието на цяла афера) е комуникацията. Говорете за притесненията си, за фантазиите си и създайте атмосфера на доверие. Иначе тайните ще стават все повече, лъжите ще бъдат все по-дълбоки и постепенно ще подкопаете щастието си. Всички се изправяме пред изкушения, но важното е как ще реагираме на тях.

Main Menu