Ходенето и колко точно трябва да вървим, за да отслабнем

01 Юни 2019 08:16

Специалистите твърдят, че ходенето благоприятства увеличаването на клетките на имунната система на нашето тяло, много повече, отколкото ако не се движим. Важното е обаче да знаем колко точно трябва да вървим, за да получим желаните резултати.

Оказва се, че трябва да правим по 10 хиляди крачки на ден, което е еквивалентно на двучасова разходка, ако имаме за цел да подсилим имунната си система. Ако целта ни обаче е да загубим тегло, ще трябва да увеличим стъпките и да стигнем 12 хиляди. Това е еквивалентно на 10 км на ден, в допълнение към, разбира се, поддържане на адекватна диета.

Не бива да очакваме чудеса с отслабването все пак, защото според експертите, само ако успеем да надминем 17 500 ежедневни крачки (около 13.6 км), това може да се възприеме като аеробно упражнение и да свалим някое друго излишно килце. Тези необходими ни стъпки и километри се равняват на повече от три часа ходене с нормално темпо. Същите резултати постигаме и с половин час усилен спорт.

Въпреки това, ходенето е приятна възможност за физическа активност, особено ако и климатичните условия го позволяват. Освен това не натоварва толкова мускулите ни (или поне не се усеща), не се потим така интензивно, а и не ожадняваме като след тренировка във фитнеса.

Трябва да имаме предвид обаче, че независимо дали целта ни е да поддържаме имунната си система, или да отслабнем, необходимо е да вървим системно, защото с ходене от време на време няма да постигнем почти никакви резултати. Ако искаме да усетим разликата, трябва да превърнем ходенето в навик и да правим дълги разходки поне два пъти седмично, съветват от Hola. /lifestyle.bg

Main Menu