Семейство възстановява църква в габровското село Съботковци /снимки/

04 Юни 2019 19:38

Семейство Петрови от габровското село Съботковци възстановява местния храм „Св. Николай Чудотворец“ от разруха. Повече от няколко десетилетия в църквата не са се извършвали никакви ритуали и е била затворена. Фамилията започва да реставрира храма със собствени средства и труд, като привлича и местни хора преди десетина години.

Църквата е създадена в края на 19 век и е една от най-старите в Габровско. Подменен е покривът на храма, реновиран е отвътре и е пребоядисан. Реставрацията на олтара и иконите е извършена от зографската школа към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, а други са дарени от богомолци. Витражите отвън с изобразени рози са дарение от белгиец, който ръчно ги е изработил и поставил пред входа на храма. Оградата и дворът също са обновени. Поставени са и камери, заради извършени обири в църквата.

 

Петър Петров, който е млад фермер, разказа, че с дарения е закупена и нова камбана на храма, където се отбелязват традиционни празници. До преди месец и половина в църквата са се отслужвали литургии, благодарение на отец Тодор, който е пенсионер. Но преди няколко седмици Великотърновският митрополит забранява да се служи там, защото парите от даренията не отивали в епархията. От настоятелството са на мнение, че средствата са необходими за довършване реставрацията на храма.

 

Съботковци е известно през последните години като дестинация за селски туризъм. В него живеят двайсетина души, четирима от които са чужденци – двама украинци и двама англичани. „Хубаво е, когато дойдат гости в нашето село да запалят свещ в храма и да се върнат към традициите“, казва Петър Петров. Той се надява забраната за служене да отпадне и храмът отново да възвърне своя дух. До момента в него са извършени 30-на кръщенки, предимно на деца от Габрово и региона.

Main Menu