Храм-паметникът в Шипка се руши

05 Юни 2019 20:05

Северната фасада на храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка се руши, съобщава БГНЕС.

Повечето от тухлите по 53-метровата камбанария се разпадат заради снежните виелици и дъждовете и храмът става опасен за миряните. По тази причина са поставени заграждения.

Игуменът на манастира отец Богослов обясни, че проблемът е от няколко години. Храмът е в окаяно състояние, въпреки че се стопанисва от Българската православна църква. Храмът стана собственост на БПЦ през декември 2004 г. с акт на правителството при премиера Симеон Сакскобургготски и в момента се управлява от старозагорския митрополит Киприан.

Храм-паметникът „Рождество Христово“ е паметник на културата от национално значение. Тя е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под № 92.

Посветена е на героите от Руско-турска война (1877-1878). В нейните подземия е съоръжена костница, в която се съхраняват костите на близо 9000 руски и български воини, загинали в България през освободителната война.

 

Средствата за изграждането на храма са набрани чрез дарения, събрани предимно в Русия, но също и в България. Инициативата за неговото построяване е на граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева, майката на руския герой от войната генерал-майор Михаил Скобелев. Строежът започва през 1885 г. и завършва през 1902 г. под ръководството на руски архитекти.

Храмът е открит тържествено на 27 септември 1902 г. в присъствието на генерали от руската армия и много почетни гости. Огромните камбани, най-голямата от които тежи 12 тона, са отлети от събраните в района гилзи. Откриването и освещаването на храма съвпада с 25-годишнината от Шипченската битка през юли-септември 1877 г.

Първоначално целият манастир е руска собственост, но през 1934 г. е предоставен от съветското правителство на България за вечни времена. През 1970 г. храм-паметникът е обявен за исторически паметник на културата, а по късно става част от историческо-архитектурния резерват „Шипка-Бузлуджа“. Общо около 800 хиляди български и чуждестранни туристи посещават храма всяка година, което го превръща в една от най-популярните забележителности на България.

За ремонта на храм-паметникът са необходими близо 1 милион лева.

Main Menu