Печат на тази страница

6 начина да не сте непохватни в общуването

08 Юни 2019 08:49

 

Дори най-обиграните и талантливи комуникатори понякога изпитват безпокойство и притеснение, когато се налага да общуват в дадена среда или обстановка. На всеки се случва да не знае какво да каже, да не му хрумва как да подхване разговор. До голяма степен това зависи и от събеседника. Трудно е, когато човекът срещу вас не поддава. Създава се напрежение, от което излизането е предизвикателство. Не е никак лесно и когато общувате с непознати, които виждате за първи път на парти или събитие.

Някои хора изпитват затруднения в общуването по принцип, даже и с познати събеседници. Често им се случва да се чувстват непохватни, когато трябва да кажат нещо. Неудобството ги кара да предпочитат отдръпването и мълчанието пред опитите за разговор.

За да не се налага да търпите повече подобно неудобство, вижте какво трябва да правите, когато има необходимост да общувате с колеги, познати, непознати или приятели на приятели. В тези ситуации човек изпитва най-силно притеснение.

Действайте като домакин

Дори да не сте домакин на парти или събиране, на което присъствате, действайте като такъв. За да разчупите обстановката, запознайте приятел с друг присъстващ. Представете ги един на друг. Питайте дали имат нужда от нещо. Това поведение предразполага към по-нататъшен непринуден разговор, който да ви помогне да се отпуснете вместо да се чудите какво да кажете.

Доведете си приятел/ ка

Когато имате опора в лицето на близък човек, нещата са далече по-спокойни за хората, които постоянно изпитват социално безпокойство. Ако трябва да ходите на някакво събитие, работно или неформално, доведете си компания. Това ще ви помогне, щом не се чувствате достатъчно самоуверени, когато сте сами.

Възползвайте се от новите възможности

За да се научите да бъдете по-умел комуникатор, който все по-рядко изпада в неудобство при разговор, поемайте всякакви нови предизвикателства в работата и личния си живот. Новите преживявания ни учат на устойчивост и твърдост – неща, които ще са ви от полза в общуването в бъдеще.

Носете интересно бижу или аксесоар

Ако изпитвате тревожност да започнете първи разговора и се чувствате непохватни, провокирайте другите да го направят вместо вас. Много хора се чудят за какво да си говорят с не толкова добре познати събеседници, колеги или напълно непознати хора на парти, че първото, за което се сещат е външния вид.

Ето защо, знаейки това можете да предизвикате разговор, като добавите интересен акцент върху облеклото си, с който да привлечете внимание и въпроси. Така ще се заформи непринуден разговор, който ще ви измъкне от неудобната ситуация.

Научете се да слушате внимателно

Хората обожават да говорят за себе си. Някои дори го правят твърде натрапчиво, даже когато събеседниците им отявлено не проявяват интерес към натрапената лична история. Ако изпитвате социална тревожност в общуването, обърнете внимание на това дали слушате достатъчно активно. Ако го правите, ще ви е по-лесно да подхванете или продължите тема, която събеседникът ви е подхванал. С проявяването на такъв интерес вие провокирате човека срещу вас да пожелае да продължи да общува, което е плюс за вас.

Бъдете учтиви

Негативното поведение е признак за нежелание за общуване. Ако отявлено не желаете да говорите, бъдете сериозни, гледайте враждебно или равнодушно и отговаряйте с една дума. Ако скръстите и ръцете си, това ще означава абсолютен край на опитите на събеседника ви да продължи разговора.

Но ако искате да се научите как да разчупвате обстановката, правете тъкмо обратното. Бъдете ведри, любезни и учтиви. Това винаги помага. /az-jenata.bg

Main Menu