Чернобил и тъмнокожият ликвидатор Игор Хиряк

15 Юни 2019 20:40

Потребители на социалните мрежи в Русия с изненада открили, че един от ликвидаторите на последствията след аварията в Чернобилската АЕЦ е тъмнокож. Той се казва Игор Хиряк и живее в Череповец, Вологодска област.

На 1 юни т.г. британската сценаристка Карла Мери написа в Туитър, че е леко разочарована от сериала „Чернобил“. И причината за това е доста неочаквана – сред актьорите нямало нито един тъмнокож. „Гледах два епизода от „Чернобил“. Сериалът е много добър! Но има едно но… Аз разбирам, че в реалния живот всички персонажи са били бели. Но те бяха длъжни да говорят с украински акцент. А тези актьори говорят с акцентите на различни части от Великобритания. Така, че след като историческата точност и без друго не е намерена, защо няма хора от други раси и националности“, пише тя.

А на този въпрос хората отреагираха доста рязко. Както самата сценаристка пише, след като нейният туит се разпространил в интернет, много хора започнали да я оскърбяват и да пишат възмутени коментари.

„Уау! В коментари започнаха да ми пишат толкова много расистки забележки. В тях има и внезапни хомофобски изявления, изпращат ми снимки с черни лица и това е върхът, но останалите злобни реакции почти предизвикват смях“, съобщава Карла Мери в мрежата. В крайна сметка тя се видяла принудена да закрие акаунта си, за да престанат потребителите да твърдят, че не е права. А същите хора явно са били убедени, че в никакъв случай не би могло тъмнокожи да са участвали в онези събития.

Но само дни по-късно стана ясно, че все пак на Чернобилската АЕЦ е имало тъмнокожи ликвидатори. Първо изданието theБабель откри мъжа на име Игор Анатолиевич Хиряк, работил на централата по време на казармата, и написа за него.

 

Игор е роден през 1967 г. и от 10-годишен живее в Череповец. През 1989 г. той е призован на военна служба и попада в 210-а понтонно-мостова бригада – обединение на инженерните войски, базирано в Киев. Войниците от неговата част са ликвидирали последствията от Чернобилската катастрофа от април 1986 до ноември 1990.

 

В деня на трагедията неговата армейска част е пратена в района на Чернобил, за да изгради понтонен мост на река Припят и да евакуира жителите. Същата година Хиряк получава благодарствена грамота от командира на частта полк. Иван Язовски за „образцово изпълнение на дълга пред Родината“.

След казармата Игор се връща в Череповец, където живее и досега. В интервю за тв „Звезда“ той разказва за работата си като ликвидатор при понтонния мост и на самата централа. Без почивка той е бил там два месеца и половина. „Виждах на дозиметъра – отчиташе 4 рентгена в час. Но по отломки и предмети замерванията показваха над 100“, казва той. Заради облъчванията с радиация по време на работата в централата той получава изгаряния в гърлото.

 

На 50 г. той, както и всички участници в ликвидирането на последствията, излиза в пенсия. Но и сега продължава да работи в металургичния комбинат „Северстал“. В свободното си време е със съпругата Ирина и сина Емил. Ирина разказва пред Medialeaks, че се запознала с мъжа си почти преди 13 години в санаториума, където работела. Синът им е на 11 години, завършил е 4-и клас и вече знае какво е правил баща му през 1986.

„Разбира се, той знае за историята на СССР и за събитията в Чернобил. Всяка година с него на 26 април ходим до местния мемориал за срещата с ликвидаторите. Уви, всяка година те са все по-малко“, казва Игор. За сериала той научава след финала на излъчването му и с Ирина започват да го гледат. Но там става дума за кабинетни спорове, за грешките на властите и т.н. Разбира се, Игор не може да знае дали това е вярно или не.

А към шумотевицата, вдигната покрай туита на сценаристката, той се отнася съвсем спокойно. Нито него, нито жена му ги вълнува това, че в сериала не са показани тъмнокожи ликвидатори. „Там работеха хиляди хора. Мисля, че никак не е лесно да провериш дали сред тях е имало и тъмнокож младеж“, коментира Игор.

За онези времена той разказва често, но по-скоро весели историйки. Нали той и колегите му са били едва 18-годишни момчета и не са можели докрай да проумеят опасността от ставащото. Дотолкова, че веднъж решили да хванат патица на територията, откъдето тръгвала евакуацията. И без да се замислят, оскубали я, опекли я на огън и я изяли. Освен това оттам изпращал на майка си цветя, а те се гордеела и ги показвала на съседите. Докато не й казали, че всичко на онова място е облъчено с радиация.

 

Игор признава, че радиацията му е причинила влошаване на паметта. Ирина също говори за това. „Има проблеми с паметта, пие лекарства понякога. Случва се, например, да не може да наизусти слово за изказване или просто не помни как се казва стар познат при среща. Пречи му това, разбира се, но не е смъртоносно“, казва съпругата. Мъжът успява не само да работи и да отделя време за сина си, той има много хобита и интереси. Играе в стендъп-комедията „Амстердам“. А неотдавна заедно с приятел започнал да отглежда кокошки.

Но най-голямата му любов са военните възстановки – играе ролята на личния телохранител на Наполеон, мамелюка Рустам. Обича и спорта – ските, велосипеда, включва се в различни състезания. Освен това е запален фен на хокея, особено на заводския „Северстал“.

За много потребители на социалните мрежи е било любопитно как тъмнокожият младеж се е озовал в СССР. И откъде накъде се казва Игор Хиряк. Но те ще се изненадат много, че мъжът може и да има африкански корени, но самият той не знае за тях. Баща му е роден в Украйна, а майка му е от Вологодската област и двамата са бели.
„По майчина линия през поколение е имало мургави роднини. Например, дядо му е бил мургав и със ситни къдрици, гледам го на снимка от фронта. Прапрадядо му, струва ми се, също е бил тъмнокож, местните го наричали циганин. А той е бил свещеник. В семейството дори се разказваха истории за кръвно родство с Пушкин“, разказва съпругата Ирина.

Интересното е, че историята на Игор стана известна само благодарение на чуждестранния сериал. Но „Чернобил“ на НВО фокусира вниманието на хората и към други неща. Например, много години руските и чуждестранните издания пишеха за подвига на ликвидаторите, които са загинали, предотвратявайки втори взрив в централата.
Впрочем, сериалът оказа много силно влияние на зрителите по целия свят. И руснаците много се учудват на това – нали чужденци го заснеха, а се получи толкова реалистично и убедително.

 

Автор Анна Луганская, Medialeaks

Източник: Offnews.bg

Main Menu