„Дневниците на Чернобил“ - историите на хора, преживели аварията

21 Юни 2019 12:49

 

 

В неделната вечер bTV Репортерите ще се върне назад във времето, на 26 април 1986 г. - една от най-черните дати в историята, за да направи зрителите свидетели на една от най-големите световни трагедии - аварията в Чернобил. Филмът на репортера Леда Цветкова и операторите Павел Баев, Александр Осиченко и Евгени Генов „Дневниците на Чернобил” разказва историите на хора, преживели аварията. Сред тях е Алексей Бреус - един от оцелелите оператори на ядрената електроцентрала, който е член на екипа й от 1882 г и е свидетел на последствията, които инцидентът предизвиква.  

На 1 юни британската сценаристка Карла Мери Суит написа, че е разочарована от едноименния сериал, защото в него не участват чернокожи актьори. Последва вълна от критики и иронични забележки към авторката с поучения как трябва да чете повече, защото става дума за СССР. Оказва се обаче, че такъв има. Игор Хиряк от Череповец, Волгоградска област, е едва на 19 години, когато  участва в ликвидирането на последствията от чернобилската катастрофа .

Как точно е станала аварията – във филма разказва специалистът по ядрени реактори и енергиен експерт проф. Георги Касчиев.

Станаха ли Припят и Зоната желана дестинация за повече туристи, след като нашумелият сериал “Чернобил” покори класациите? И какво изпитват хората, които се разхождат по улиците на града - призрак? Отговорите на тези и още много въпроси зрителите ще научат веднага след централната емисия на bTV Новините на 23 юни във филма „Дневниците на Чернобил“.

Main Menu