Реставрират позлатения саркофаг на Тутанкамон 97 години след откриването му

17 Юли 2019 16:03

Позлатеният дървен саркофаг на най-известния древен египетски фараон Тутанкамон, живял преди повече от 3.3 хиляди години ще бъде реставриран в Египет, за да бъде изложен в една от залите на новия Египетски музей в близост до пирамидите в Гиза.

Преди време египетските власти решиха да транспортират позлатения саркофаг от Долината на царете в Луксор в Кайро, за да поставят това съкровище между другите предмети от гробницата в тематичната зала на Тутанкамон в новия египетски музей. В същото време мумията на царя и каменния саркофаг ще останат в Долината на царете.

Реставрацията на дървения позлатен саркофаг ще бъде първата след откриването на гробницата на младия фараон Тутанкамон от Хауърд Картър през 1922 г. в Луксор.

“Саркофагът ще бъде показан в специална зала на новия музей, посветен на съкровищата от гробницата на Тутанкамон, редом с всички други златни саркофази на фараона, които ще бъдат транспортирани от музея до площад Тахрир.”, каза кураторът новия Египетски музей Табиб Абас.

Според директора на реставрационния отдел на музея Иса Зейдан реставрационните работи ще отнемат около осем месеца. “Саркофагът е понесъл доста щети, включително поради висока влажност на въздуха, а златните плочки, които го покриват, са нестабилни. Преди да изпратят този паметник на културата в Кайро, всички дефекти и реставрации ще бъдат документирани”, обясни ученият.

Main Menu