Децата и смартфоните

17 Юли 2019 16:05

Преди 20 години, когато телефоните започнаха да навлизат в джобовете на повече хора, никой дори не повдигаше въпроса дали ползването им от деца може да има негативни последици или да се превърне в своеобразно пристрастяване.

През 2019 г. обаче телефоните са с красиви цветни екрани, пълни са с адски разсейващи приложения и представляват 5-6-инчови прозорци към света, през които подрастващите опознават живота, себе си и другите.

Никой не е наясно точно какви са последиците от прекомерната употреба на смартфон сред децата, но едно е ясно - употребата е прекомерна.

Проучване на Sell Cell сочи, че 42% от децата на възраст до 12 години прекарват поне по 30 часа на седмица, взирайки се в смартфона си. Това си е кажи-речи една работна седмица на непълен работен ден.

Децата в тийнейджърска възраст пък прекарват средно по 6.5 часа на ден, вторачени в екрана на телефона си, сочи статистиката.

Около една трета от тях (предимно момичета) спят с телефоните си - я под възглавницата, я до нея.

12% от децата започват да ползват смартфон преди да са навършили две години, като 47% имат смартфон преди да станат на шест.

Отговорността за тези числа, разбира се, е на родителите, като 40% от тях признават, че връчват смартфон на детето си, за да могат да прекарат малко време на спокойствие.

Не, че нещо, но 6.5 часа на ден определено не са малко време. . /lifestyle.bg

Main Menu