50 г. от стъпването на човек на Луната

20 Юли 2019 08:51

Американският астронавт Нийл Армстронг остава в историята като първия човек, стъпил на Луната с полета на "Aполо 11" на 20 юли 1969 година.

Неговата "лунна разходка" продължава 2 часа и 31 минути.

Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството", изрича той.

650 милиона души по целия свят го наблюдават.

Стъпките му върху Луната могат да останат там в продължение на милиони години. На естествения спътник на Земята липсват ветрове, които биха заличили следите.

Той ни напусна през 2012 година на 82-годишна възраст.

На 16 юли 1969 г. от космическия център "Джон Кенеди" във Флорида е изстрелян корабът "Аполо 11" с трима астронавти на борда.

По повод юбилея, вчера президентът Доналд Тръмп посрещна в Белия дом двамата автронаети от "Аполо 11" Едуин "Баз" Олдрин и Майкъл Колинс.

Тръмп не крие амбицията си скоро САЩ да стъпят и на Марс.

Днес вицепрезидентът Майк Пенс ще посети центъра "Кенеди".

 

Да си първият човек, стъпил на Луната със сигурност е страшно вълнуващо. Съдбата определи този човек да е Нийл Армстронг. Много преди него е имало човек, който пръв е стъпил на Земята… Забележително е – те са били обикновени хора, а дават такъв простор на фантазията. Дали тези двамата са равни с Адам и Ева? Творецът или учените имат думата по този въпрос?
Все едно. Преди 50 години Армстронг стъпи на Луната и заби американското знаме там. Тогава този факт е имал повече политическо значение от днес. Разбира се и научно.

 

Нека Армстронг да служи за пример на младите хора по света и ги вдъхновява да направят всичко по силите си, за да сбъднат мечтите си. Тласка ги да бъдат откриватели и да служат на каузи, по-големи от тях самите. Това е посланието на близките на астронавта, когато той почива.

Те имат и простичка молба към хората, които искат да почетат личността и живота на астронавта: "Следващия път, когато се разхождате в ясна нощ и видите Луната да ви се усмихва, спомнете си за Нийл и му намигнете".

 

Нийл Армстронг е роден на 5 август 1930 година в Уапаконета, Охайо, в семейство с шотландско-ирландски и немски произход.

Той се качва за пръв път на самолет на шестгодишна възраст.

В университета Армстронг учи авиоинженерство по програма, финансирана от държавата, която го задължава да служи три години във Военноморските сили на САЩ. Затова той постъпва в армията на 26 януари 1949 г. и след 18 месеца подготовка получава квалификация за пилот.

След дипломирането си Армстронг участва като пилот в Корейската война, след което започва работа като летец-изпитател.

На 17 септември 1962 г. Нийл Армстронг е одобрен да работи за НАСА в специална програма за космически изследвания.

Първия му полет в Космоса е на 16 март 1966 г. на борда на "Джемини 8".

На 14 април 1969 г. ръководството на НАСА оповестява решението си кацането на Луната да се осъществи по време на полета на "Аполо 11" и неговия командир Нийл Армстронг да стане първият човек в света, стъпил на лунната повърхност.

Иначе болезнено срамежливият астронавт има качества, които го правят естествен избор за командир на мисията – страхотен професионалист, хладнокръвен и екипен играч.

Космическият кораб излита на 16 юли 1969 г. Четири денонощия по-късно е достигната окололунна орбита.

 

На 20 юли с думите "Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..." Нийл Армстронг оставя първите човешки следи по повърхността на Луната.

Астронавтът, заедно с колегата си Бъз Олдрин престоява на нейната повърхност общо 2 часа и 31 мин.

Повече от 500 млн. души по света наблюдават кацането на "Аполо 11" на единствения естествен спътник на Земята.

 

Лунната разходка е считана за победата на САЩ в космическата надпревара по време на студената война.

Тази надпревара започва на 4 октомври 1957 г., когато СССР извежда в околоземна орбита първия в света изкуствен спътник на Земята.

"Аполо 11" е последната мисия на Армстронг за НАСА. След нея той се оттегля и живее доста изолирано, като от 1971 г. преподава космическо инженерство на студенти.

 

Между първата лунна мисия през 1969 г. и последната през 1972 г., на повърхността на Луната стъпиха общо 12 американски астронавти.

Умира на 25 август 2012 г. в Синсинати. Има два брака и три деца.

 

Армстронг е известен сред приятелите си с остроумието си и познанията в много области.

Main Menu