Четенето на книги лекува депресии

30 Юли 2019 13:46

Изследвания, проведени от група шотландски учени тази година, показва, че четенето на книги е един от най-ефективните немедикаментозни способи за лечение дори на тежки форми на депресия, съобщава сайтът lira.bg. В експеримента участвали две групи хора, страдащи от депресия. Общото количество участници било 2500 души.

Доброволци от първата група получавали антидепресанти, а на другите била предписана библиотерапия – да четат книги. Изследването, продължило 4 месеца, показало, че от пациентите от първата група да се излекуват от депресията успели 40%, а от втората – 25%. Повторното изследване, проведено година по-късно, дало превес на втората група: по-ефективно се борели със заболяването си тези пациенти, които четели книги. При това четенето се отразявало положително на пациенти с различна степен на депресивност.

Днес мнозина лекари са уверени, че четенето на книги е отлично лекарство не само срещу депресията, но и срещу безсънието и тревожните състояния, и позволява на човека да контролира емоциите си. Лекарят Пиер-Андре Бонне, автор на дисертация на тема библиотерапия, споделя:

„Върху рецептата аз отпечатвам обложката на книгата, която препоръчвам, като по този начин комбинирам медикаментозното лечение и лечебното четене. При следващото посещение на пациента ние обсъждаме прочетеното. В повечето случаи болните откриват сами в книгите ключа към своето оздравяване.”

Ето още няколко факта за това защо четенето на книги е полезно за нашето здраве:

 

Четенето подобрява паметта, развива мозъка и умствените способности. То е отлична тренировка за мозъка, като увеличава количеството нервни връзки за съхраняването на получената информация. Както показват изследванията , понижаването на умствената активност значително се забавя при хората, обичащи да четат.

Предпазва от болестта на Алцхаймер. При четенето на книги мозъчната активност се увеличава, което влияе благотворно на състоянието на мозъка. Както казват учените, четенето на книги е универсален способ да се съхрани умът ни жив дори в старостта.

Четенето намалява стреса. Нищо друго не спасява така ефективно от стрес, както четенето на хубава книга. Предишни изследвания показват, че четенето не може да се сравни дори с разходката или със слушането на музика: само 6 минути четене снижават нивото на стреса с 2/3.
Разочарованието и лошото настроение не са страшни за тези, които обичат да четат. Докато подтиснатите депресивни състояния и информационното пренапрежение са чести спътници на хората, свикнали да си почиват пред телевизора или компютъра.

Четенето лекува безсънието. Четенето на книга на приглушена светлина ни помага да се успокоим и да се подготвим за сън.

Четенето ни стимулира към спортуване. Установено е, че четящите хора са по-склонни да се занимават със спорт.
Книгите за самопомощ ефективно борят депресията.

Добавете четенето на книги в своя всекидневен работен график и сами ще се убедите в ползата от тази терапия. Хубавите книги ще ви подарят отлично настроение и вие ще поискате да ги прочетете още веднъж, за да откриете в тях нещо ново.

Main Menu