Кой не се поти?

30 Юли 2019 13:53

Всяко живо същество на тази планета има своя миризма. Едни животни и растения имат силен мирис, други едва доловим. Специфичният аромат е необходим на животните, за да привличат сексуалния си партньор. С негова помощ растенията отблъскват хищниците и примамват опрашващите ги насекоми.

При хората преобладава миризмата на пот. Като че ли нито един представител на човешката раса не е застрахован срещу нея. Все пак науката опровергава и това твърдение. Изследвания показват, че един малък процент от хората дори да се потят, не излъчват този „аромат“.

Какво поражда неприятната миризма

Изследване на учените от Бристолския университет показва, че 2% от европейците не отделят неприятен за човешкото обоняние мирис на пот. Водещият генетик Ян Дей обяснява, че за „аромата“ на мишниците отговарят определена група бактерии. Тези бактерии се хранят със специфично химично вещество, което се произвежда от мастните жлези.

При 2% от европейците това вещество е в толкова малки количества, че на практика бактериите нямат какво да поглъщат. По тази причина потта на групата щастливци няма мирис. За създаването на привлекателна за бактериите среда е отговорен генът ABCC11.

"Недоловимите" японки

Интересен факт е, че сред жителите на Западна и Източна Европа, САЩ и Канада, хората, които не издават неприятна миризма при потене, са много малко. В Източна Азия обаче те са почти 90%. В Япония жените имат толкова недоловим аромат, че местните смятат европейките и американките за ужасно вонливи. Екипът на Ян Дей предполага, че тази интересна (и обидна) за западните жители особеност се е формирала вследствие хиляди години еволюция и нищо не може да промени това.

 

А дезодорантите?

В същото изследване открили и друг интересен детайл. Много хора, чиято пот не мирише неприятно, ползват дезодоранти и ролони без дори да подозират, че са благословени изключения. От 117 жени (взели участие в изследването), които не излъчват неприятна миризма при потене, ¾ ползват такива средства постоянно. Бристолските учени си обясняват този феномен с конформизма или сляпото следване на стереотипи и правила на поведение. Жените и мъжете, които нямат неприятен мирис на потта, ползват антиперспирантите, защото така е прието.

Main Menu