Идва пикът на метеорния поток Персеиди

11 Авг 2019 17:13

Идва пикът на метеорният поток „Персеиди”, който е активен от средата на юли до края на август. Спектакъл на падащите звезди може да се наблюдава през тази и следващата нощ.
Обикновено в максимума на Персеидите, считани за един най-впечатляващите "звездопади", се виждат около 100 метеора на час, предаде БТА. Тази година в нощното небе ще има между 60 и 80 "падащи звезди" на час. Възможно е гледката да бъде осуетена от почти пълната Луна.

 

По данни на НАСА Персеидите се движат със скорост от около 60 километра в секунда или 250 пъти по-бързо от реактивен самолет. Когато достигнат земната атмосфера с тази невероятна скорост, тези частици изгарят при температури между 3000 и 10 000 градуса - около 10 пъти по-високи от тази на вулканична лава.

 

Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, породили куп метеорни тела - ледени и прахови частици, въртящи се по предишните им орбити.

 

Персеидите, споменати за първи път в китайски летописи през 36 г. след Христа, водят началото си от кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г. Метеорният поток е получил наименованието си от съзвездието Персей, където се намира радиантът му, което е привидната точка, от която се появява.

 

Още един метеорен поток е активен в момента - Южни Делта Аквариди, чийто максимум беше в края на юли, припомня Нова тв. Следващите небесни спектакли, които почитателите им ще могат да наблюдават, са метеорните потоци Дракониди и Ориониди, пиковете на които са съответно в началото и края на октомври. Следват метеорните потоци Леониди през ноември, и декемврийските - впечатляващите Джеминиди и "скромните" Урсиди.

LGarden
Камилски дол

Main Menu