Какво е хумус? 7 причини да го ядете всеки ден!

26 Авг 2019 15:49

Хумусът е кремообразна смес, направена от нахут и други здравословни съставки, придобила популярност  в целия свят през последните няколко десетилетия. Тази разядка има богата традиция - някои дори го наричат "древна" храна. Според древните писания хумусът - поне такъв, какъвто го познаваме днес - е бил консумиран за първи път в Египет около 13-ти век, въпреки че рецептата, използвана по това време, се различава от днешната, тъй като в нея е нямало тахини.

Днес хумусът все още играе важна роля в храненето на много нации по целия свят, главно в Близкия Изток. Хумус обикновено се консумира с всяко хранене в Израел, често е включен в ястията в Сирия и Турция, яде се повечето дни за закуска заедно с хляб в Палестина и Йордания.

Полезен ли е хумусът и кои са някои от неговите предимства?


Хумусът помага за понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите, намалява  симптомите на ревматоиден артрит и шанса за развитие на болест на Алцхаймер, рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Най-добре е да консумирате  домашен хумус с истински съставки. Основните рецепти за хумус съдържат шест здравословни съставки: нахут, зехтин, чесън, лимонов сок, морска сол и тахини. Ароматизирани видове хумус - например популярните видове като хумус с печен червен пипер или маслинов хумус, които може би сте виждали в супермаркетите - имат допълнителни съставки, които се смесват в описаната по-горе основна рецепта за хумус.Ако пък не желаете да го приготвяте вкъщи има много ресторанти, които предлагат прекрасни рецепти – препоръчваме ви да опитате ястията с хумус в ресторант Смокини Пловдив.

Предимства на хумуса:

 

    1. Добър източник на растително-базиран протеин

Хумусът е отличен източник на протеини за вегетарианци, вегани и всеядни. Нахутът, който е основата на почти всички рецепти за хумус, е с високо съдържание на протеини, което ви дава усещането за ситост. Тахинито, приготвено от смлени сусамови семена, също е чудесен източник на важни аминокиселини (по-специално една, наречена метионин)

 

     2. Намалява възпалението

Възпалението е естествената защита на организма за изхвърляне на токсините от тялото.  Хумусът е направен от  чесън, зехтин и нахут, всички от които са известни противовъзпалителни храни. екстрактите от чесън например намаляват възпалението и помагат в борбата с бръчките и стареенето. Зехтинът също намалява възпалението в организма и може да помогне за поддържане на здравословни нива на холестерол.

  1.  Подпомага храносмилането и чревното здраве

Нахутът е отличен източник на фибри, който има множество ползи за здравето, включително помага за насърчаване на здравословна храносмилателна система, кара ни да се чувстваме сити  и удовлетворени, подобрява сърдечно-съдовото здраве и други. Хумусът е отлично допълнение към всяка диета с високо съдържание на фибри.

  1. Високо съдържание на витамини и минерали

Трудно е да се победи печелившата комбинация от основни микронутриенти, които съставките в хумуса могат да предложат. В допълнение към протеини и фибри, нахутът, използван в хумуса, е с високо съдържание на желязо, фолати, фосфор и витамини от група Б (всичко това е особено важно за вегетарианците и веганите,на които тези хранителни вещества може да липсва.

 

  5. Поддържа здравето на костите


Сусамовите семена, използвани в производството на тахини, са отличен източник на различни важни за изграждането на костите минерали, включително цинк, мед, калций, магнезий, фосфор, желязо и селен.

  1.  Защитава здравето на сърцето


Проучванията сочат, че диетите, богати на зехтин, една от основните съставки, използвани в хумуса, спомагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания по няколко важни начина. Редовната консумация на качествен зехтин е свързана с подобряване нивата на кръвното налягане, метаболизма и намаляване на вредния холестерол.  Както зехтинът, така и сусамовите семена също спомагат за намаляване на възпалението и осигуряват важни антиоксиданти, като и играят важна роля в поддържането на здравето на сърцето, поддържайки структурата на артериите и клетъчните стени здрави.

  1. Увеличава вашата енергия

Нахутът съдържа нишесте, което е сложен въглехидрат. Нишестето съдържа естествени захари, глюкоза, които тялото използва за много основни функции. За разлика от обикновените захари, които се намират в много продукти като рафинирано брашно, бял хляб, тестени изделия, сода, бонбони и повечето други преработени храни, нишестето се разгражда продължително. Това означава, че то ви осигурява енергия и не повишава кръвната ви захар по същия начин, както обикновените въглехидрати, които се намират в преработените храни.

Main Menu