Кои са основните съставки на пицата?

26 Авг 2019 17:42

Всички вариации на пици са направени с четири различни съставки - основа, сос, кашкавал и гарнитура. През последните години има много разновидности на класическата пица, а в пицария Лозана, която предлага  едни от най-вкусните пици в Пловдив ни разказаха за най-забележителни съставки, които се използват и до днес при направата на пица.

Основата се прави от пшеничено брашно, вода и мая, като я месете в продължение на 5-10 минути, докато масата й не получи перфектната консистенция. Топингите могат да се нанасят върху основата преди или след печене, като има дори някои версии на пица, които дори нямат основа в традиционния си вид, в който ние знаем! Някои от традиционните италиански пици са защитени от европейски закони и готвачите, които искат да ги продадат, трябва да спазват строгите правила относно приготвянето им.

Сосът се прави традиционно от домати и може да бъде допълнително подправен с голямо разнообразие от подправки. Има много видове сосове, които се използват днес, а една от най-важните им характеристики е тяхната течливост. Сосът, който е прекалено воднист, може да повреди консистенцията на коричката, а по-плътните сосове са по-подходящи, когато искате да направите гарнитурата еднакво разпределена в цялата пица.

Традиционно сиренето/ кашкавалът е най-често срещаният топинг в пиците. Използват се много видове сирена, но най-популярните са Моцарела, Рикота, Фета, Пармезан, Чедър и Монтерей. Въпреки че сирената са богати на протеини, калций и натрий, те също могат да съдържат големи количества мазнини. Хората, които поддържат диетата, могат да изберат да използват сирена с ниско съдържание на мазнини или да ограничат количеството си и вместо това да използват повече други топинги.

Топингите, които се поставят на пицата, често се подреждат в определен ред. Този ред е такъв не само за визуално удоволствие, но и за поддържане на влагата и контрол на процеса на печене на основата. Най-често срещаната основа за различните гарнитури е сиренето, защото осигурява влага и твърдост на материала над него. За същите цели сиренето може да се нанесе върху горната част на пицата. Най-често срещаният ред за нанасяне на топинг е следният:

Тесто> Сос> Сирене> Топинги> Сирене> Подправки

Топингите могат да бъдат разделени на няколко вида и използването им варира в зависимост от вида пица и региона, където се прави:


  • • Зеленчуци (морков, домати, гъби, лук, маслини, боб, чушки, спанак и други)
    • Ядки (бадеми, фъстъци, шам-фъстък, борови ядки, орехи и други)
    • Билки и подправки (босилек, кориандър, чесън, риган, черен пипер, розмарин и други)
    Морски дарове(аншоа, омар, скариди, сьомга, калмари, риба тон, стриди и други)
    • Меса (бекон, шунка, салам, пилешко месо, и други)
    • Екзотични гарнитури (шоколад, ананас, ядливо злато, банани и други)

Main Menu