Храни, които трябва да избягвате, когато сте на почивка

28 Авг 2019 17:40

 

Когато заминете на дългоочакваната почивка, ваканция или пътешествие в друга държава, трябва да мислите не само за прекрасните емоции, които ще преживеете и чудните гледки, които ще видите, но и за здравето си.

Пътуванията на места, които са далечни от вашето родно място или местообитание, крият немалко опасности, касаещи най-вече храната и водата. Замърсени продукти, вода със съмнителен състав, сурови местни деликатеси са само част от опасностите, които ви дебнат, докато сте на почивка.

Тези храни и напитки могат да съдържа бактерии, които да ви причинят инфекции, включително и непознати за организма ви, с които имунната ви система няма да може да се справи сама.

Вижте кои храни и напитки трябва да избягвате, когато сте на ваканция някъде.

Сурова и полусурова риба, морски дарове

Когато сте на почивка на морето няма как да не ви се прияде прясна риба, миди, раци, изобщо морска храна. Тя обаче носи много рискове. Най-опасна е, когато продуктите са сурови или полусурови. Бактериите от тях могат да причинят разстройство, силни коремни колики, повръщане, инфекции. При страдащи от хронични заболявания и хора в по-напреднала възраст като усложнение могат да се явят и остри сърдечносъдови инциденти вследствие на острите спазми в мускулатурата.

Вода от чешмата

Когато пътувате някъде, в никакъв случай не пийте вода от водопроводната мрежа. Винаги е за предпочитане да се снабдите с бутилирана вода. Не забравяйте и да източите добре водата от водопровода, когато се настаните в квартирата, хотелската стая или бунгалото, което сте наели. Застоялата вода във водопровода също крие опасни бактерии, една от които е легионелата, причиняваща така наречената „легионерска болест“.

Сурови плодове и зеленчуци

Освен ако продуктът не е с дебела кора, която да се бели преди консумация, както е при банана например, плодове и зеленчуци в сурово състояние са изключително опасни в райони, в които течащата вода не е особено чиста. Това са райони в Азия, Африка, Южна Америка, в които контролът на питейната вода е съмнителен.

Избягвайте салати, салца, пресни сосове, плодове, които не са измити с преварена или минерална вода.

Непастьоризирани млечни продукти

Трудно е да се въздържите от подобни деликатеси, когато пътувате някъде. Важно е да проверявате местата, от които ще купувате храна, особено непастьоризирани млечни продукти. Те могат да съдържат изключително опасни бактерии и микроорганизми. При леко отслабване на имунната система те могат да са смъртоносна заплаха за организма.

Лед

Ледът е опасен, защото се прави от чешмяна вода. Обикновено се използват машини за лед, свързани с водопровода. Самите машини също са свърталище на бактерии, които застрашават здравето.

Бюфетна храна

Повечето хотели и места за отсядане предлагат именно такъв тип изхранване за своите гости. Имайте предвид, че това е рискован тип хранене. Шведските маси се почистват от предната вечер. Храната се разполага доста по-рано, отколкото е отреденото време за влизане на гостите в ресторанта. Следователно, храната е изложена на недобри условия за достатъчно дълго, за да се насити с бактерии.

Пъпеш

Според изследване, публикувано в Foodborne Pathogens and Disease, пъпешите са сред най-големите източници на салмонела, норовируси и ешерихия коли сред плодовете. Избягвайте ги, когато сте на почивка.

Суши

Ако сте в Япония, няма как да се лишите от върховното удоволствие, което представлява суши за сетивата. Но бъдете внимателни. Изберете добри и доказани ресторанти, които да гарантират за безопасността на рибата, тъй като сушите се сервира със сурова риба. Сушито вече се сервира по целия свят, така че където и да пътувате, бъдете бдителни при поръчка на това ястие./az-jenata.bg

Main Menu