Днес е кулминацията на магнитна буря, която засяга Земята

01 Сеп 2019 16:25

За магнитната буря, която удари Земята предупреди американският Център за прогнози на космическото време. Причината за геомагнитното смущение е високоскоростен слънчев вятър. Днес е кулминацията на бурята.
„Знаем, че ни влияят, но сме слабо информирани какво ги предизвиква „Магнитните бури се дължат в крайна сметка на въздействието на Слънцето по един или друг начин върху земното магнитно поле”, каза проф. Боян Киров от Института по космически изследвания и технологии, съобщава Нова Телевизия.

Учените успокояват, че настоящата магнитна буря няма да бъде опасна. „Тази буря, която очакваме, няма да е нищо особено, тя ще бъде слаба, но малко повече от слаба”, допълва проф. Киров.

„Важното за магнитните бури е да знаем, че увеличават чувствителността на хората, които вече имат някаква симптоматика в областта на сърдечносъдовата система”, посочи инвазивният кардиолог д-р Зоран Станков.

Космическото явление засяга различни сфери. „Много съществено влияят върху спътниците, затова настъпват смущения. Оказват влияние и върху електроснабдяването. Целият ни живот е много обвързан с магнитното смущение”, допълва проф. Боян Киров.

Докато трае поредната магнитна буря, специалистите съветват: „Ако хората са здрави, да не се трогват от това какво са научили от медиите. Ако не са - повече спокойствие”, обясни проф. Боян Киров.

Main Menu