Тийнейджър ослепя и оглуша, ядял само чипс, пържени картофи, хляб и месо

04 Сеп 2019 09:00

Английски тийнейджър е загубил зрението си и е оглушал, след като около 10 г. - до 17-годишна възраст, се хранел само с чипс, пържени картофи, бял хляб и месо - предимно шунка или наденица, предаде BBC като се позова на доклад. В него се казва, че това е първият такъв случай в страната.

Момчето, чието име не се съобщава, посетило личния си лекар за последно на 14 години. Тогава било установено, че има сериозен дефицит на витамин В12 и му било назначено лечение с хранителни добавки, като му е поставена диагноза хранителна оптична невропатия.

 

Ученикът обаче не спазил лекарските препоръки и продължил да се храни по същия нездравословен начин. Три години по-късно той бил приет в офталмологичната болница в Бристол, след като зрението му се влошило до степен, в която той ослепял. Лекарите установили, че детето не приема никакви плодове и зеленчуци.

"Той обясни, че избягва точно определени текстури в храната, които не му понасят и единствено тези храни не го дразнели", коментират медиците.

Изследванията показали, че момчето има ниски нива на витамин В12, витамин D, селен и др. Тийнейджърът се хранил толкова непълноценно, че изгубил голяма част от минералите в костите си. А зрението му е безвъзвратно увредено и няма лечение.

Майката му заяви, че състоянието му, което се развило много бързо, е опустошило живота му, защото е отпаднал от колежа заради уврежданията си. Самата тя пък трябвало да напусне работа, за да се грижи за него.

"Той няма социален живота. След като напусна училище, той влезе в колеж, където учеше ИТ. Но той трябваше да се откаже от него, защото не можеше да види или чуе нищо", добави разстроената жена.

Main Menu