Печат на тази страница

Суперхрани за баланс на хормоните

08 Сеп 2019 08:00

 

Хормоните играят важна роля в човешкото тяло, за нашето настроение, телесно тегло, важни процеси, които протичат в организма. Затова е важно за техния синтеза на хормони да е балансиран, тъй като и най-малкият дисбаланс може да доведе до проблеми със забременяване, покачване на телесно тегло, промени в настроенията и т.н. От друга страна, има суперхрани, които могат да ни помогнат естествено да се погрижим за тялото си, като:

Добавете към менюто си кокосово масло

Кокосово масло е суперхрана, която съдържа лауринова киселина, която е известна, че подпомага възстановяването на кожата, но също така и поддържа правилния синтез на хормони. Добавяйки това ценно масло към вашия хранителен режим, помагате на тялото да създаде една бариера срещу вредни бактерии, но също така ще повишите и вашите енергийни нива.

Не на последно място, ако се опитвате да отслабнете, кокосово масло помага за подобряване на метаболизма.

Хапвайте повече броколи

Кръстоцветните зеленчуци, като броколи, имат способността да регулират половите хормони, особено естрогена. Този хормон е от съществено значение за женското здраве и особено за репродуктивната система. Но когато в организма се наблюдава излишък на естроген, това може да повиши риска от наддаване на тегло, влошаване на предменструалния синдром и дори поява на остеопороза.

Според специалисти, консумацията на някои храни, като броколи, може да помогне за регулиране синтеза на естроген.

Пийте кефир при акне, висока кръвна захар и за здрав стомах

Не забравяйте за авокадото

Авокадото е чудесно за диета, но и не само, тъй като осигурява богатство на организма от полезни мазнини и важни хранителни вещества, като калий, витамин Е, фолиева киселина, фибри, магнезий, както и витамини от групата В, които са необходими за регулиране на нивата на хормоните.

Редовната консумация на авокадо, спомага за по-добрата абсорбация на важните витамини и минерали от другите храни. Затова не пропускайте да го добавяте към салати, сандвичи, смутита.

Доверете се на наровете

Нарът е чудесен плод с редица ползи за здравето (повече за него може да прочетете тук), една от които е да регулира синтеза на хормони. Плодът съдържа пуникова киселина, която има противовъзпалителни свойства. Освен това, прогестерона и фитоестрогените, които се съдържат в семената на плода, насърчават плодовитостта, намаляват симптомите на предменструалния синдром, регулират менструалните цикли.
/az-jenata.bg

Main Menu