Консумацията на алкохол в Русия е намаляла с 40%

01 Окт 2019 22:28

 

Руснаците все още имат репутацията на нация употребяваща много алкохол, но доклад на Световната здравна организация, публикуван днес, показва, че консумацията на алкохол е спаднала с 43% от 2003 г. насам.

СЗО отдава снижаването на редица мерки, предприети от президента Владимир Путин и неговите ограничения върху продажбите на алкохол с цел насърчаването на здравословния начин на живот.

“Руската Федерация отдавна се счита за една от най-пиещите страни в света”, се казва в доклада и се добавя, че алкохолът е основен принос за скока на смъртните случаи през 90-те години.

“Въпреки това, през последните години тези тенденции са обърнати”, продължава докладът.

Изследването показва 43-процентно понижение на консумацията на алкохол на глава от населението от 2003 до 2016 г., водено от рязък спад в потреблението на алкохол.

Авторите заявяват, че тази тенденция е фактор за увеличаване на продължителността на живота, достигнала исторически връх през 2018 г., при 78 години за жените и 68 години за мъжете. В началото на 90-те години продължителността на живота на мъжете е била едва 57 години.

Последният съветски лидер Михаил Горбачов води антиалкохолна кампания с частична забрана, свалила потреблението от средата на 80-те до 1990 г. Но след разпадането на Съветския съюз консумацията на алкохол избухва и продължава да нараства до началото на 2000-та година.

При Путин в Русия се забранява продажбата на алкохол в магазините след 23 ч., повишава се цената на алкохола на дребно и се работи за премахване на рекламите на алкохол.

По-рано данните на СЗО показаха, че възрастните руснаци сега пият по-малко алкохол от техните френски и немски връстници.

Москва също започна борба срещу тютюнопушенето, като миналата седмица обяви забрана дори за частни балкони. Употребата на тютюн от руснаците е спаднала с повече от една пета между 2009 г. и 2016 г., до 30%, според най-новото глобално проучване за тютюнопушене сред възрастни. /БГНЕС

Main Menu