Печат на тази страница

Oktoberfest и колко бира се изпи тази година на фестивала

07 Окт 2019 17:09

 

Баварското народно празненство Oktoberfest възниква през 1810 г. и оттогава до днес е един от най-посещаваните фестивали по света. За повече от два века Oktoberfest е отменян или ограничаван само 24 пъти.

По последни статистики за две седмици през бирените шатри в Мюнхен минават над шест милиона посетители всяка година. Рекордът беше поставен през 1985 г. с повече от седем милиона любители на бирата.

Смята се, че посетителите харчат над милиард евро за две седмици на Oktoberfest за бира, печени пилета, наденички, за такси, обществен транспорт, сувенири и развлечения.

И ако рекордно количество изпита бира от гостите на фестивала през 2014 г. достигна 7.7 милиона литра, а миналата беше 7.5 милиона литра, то тази година в Мюнхен се представиха малко по-скромно.

От 21 септември до 6 октомври близо 6.3 милиона души са посетили Oktoberfest, които са изпили 7.3 милиона литра бира. Това е с 200 хиляди литра по-малко от миналогодишното издание на фестивала.

През 2019 г. и случаите на алкохолно натравяне са били по-малко - само 600, което е със 120 по-малко от миналата година. Общо обаче медиците са прегледали около 3120 пациенти. Не липсват и атаки срещу медицинските лица. Седем човека са проявили агресия към тях, от които три са били жени. /lifestyle.bg

Main Menu