Печат на тази страница

Как да си направим перфектното кръщене

07 Окт 2019 17:12

 

Кръщенето е прекрасен ритуал, който е станал повод за много разпри в българските семейства. Едни искат голямо кръщене, други твърдят, че то трябва да е скромно. Според християнските обичаи няма как едно кръщене да бъде нетрадиционно - има точно определени неща, които трябва да се изпълнят, за да може детето да излезе християнче от църквата.

Според Somaha.bg, в България е прието за подарък за кръщене на детето да се подарява златно кръстче и това не трябва да бъде променяно, защото кръстчето е символ на вярата, в която то току-що е било покръстено.

Решихме да Ви разкажем за точните правила на християнското кръщене и кое как се случва, за да може да сте наясно с ритуала. Щом четете това, най-вероятно Ви предстои да сте кръстник или родител на кръщелник, така че четете внимателно.

Какво ще е нужно за перфектното кръщене

Освен за самия ритуал, безброй дискусии има и за това какво трябва да се носи. Кое е подходящо, кое е прекалено и кое си е чиста приумица. Тези неща, които сме изброили по-долу, се носят в църквата, те не са за почерпката след ритуала, а за по време на самия ритуал. Могат да се носят и от кръстника, и от родителите на детето.

Първо се осигурява златното кръстче, за което говорихме по-рано. То се дава на детето, след като вече е покръстено. Трябва да се набавят свещи за гостите, както и една по-голяма за самия кръщелник. Ако той не може да я държи, я държат кръстниците.

Купуват се и нови дрехи за детето, които е хубаво да са в бял или друг светъл цвят. Може да са подарък от кръстниците, може и родителите да са ги избрали. Нужна е и питка, буркан с мед, здравец, по една бутилка зехтин или олио и вино, както и хавлия за детето и сапун. Освен за самия ритуал, няколко неща се приготвят и за свещеника - кърпа, вино, почерпка, сладки и сапун.

За какво служат всички тези неща

Бутилките вино и олио/зехтин се освещават и се отварят преди церемонията. Виното се разлива след кръщенето за всички гости. Осветеният зехтин се прибира в дома на кръщелника. Питката се чупи на малки парчета и се черпят гостите. Раздават се и малки купички с мед, в които да си топят питката.

Свещеникът използва китката здравец, за да освети водата и след това наръсва гостите с нея. Прави го за здраве, като след ритуала здравецът не се изхвърля, а се пуска в течаща студена вода. Според символиката, така на детето ще му върви по вода. Сапунът се потапя заедно с детето във водата и се дава на родителите. Следващите дни, те трябва да мият детето с него. Голямата свещ, която е била запалена от кръщелника, също трябва да се занесе вкъщи и да се пали, когато детето има празник.

Това са всички неща, които задължително трябва да се осигурят за кръщенето, но само с тях, церемонията няма да стане пищна. По-долу ще ви насочим как да организирате голямо и перфектно кръщене, ако не сте почитатели на скромните ритуали.

План за организация на перфектно кръщене

Първо трябва да се поканят кръстниците. Най-добре е да се организира вечеря с тях и да им се поднесат поканите за събитието. Преди това обаче задължително се избира място на кръщенето и се запазва час и дата.

Кръщене може да се направи навсякъде в България - от някой параклис по морето, до някоя пещера в планината, където в близост има църква. Уреждайки кои ще бъдат кръстниците и къде ще се проведе кръщенето, се преминава към самата организация.

Трябва да се изработят покани за гостите. Не е нужно да ги поръчвате, може да ги изработите и сами. Има изключително много обучителни клипове в интернет, така че няма да ви коства много усилия.

След потвърдена бройка на гостите, можете спокойно да подберете ресторант или място за похапване след кръщенето. Ако на събитието ще има много деца, помислете и за тях, и изберете място с хубав детски кът или поне свободно пространство за тичане и игра.

Нужно е родителите да обсъдят с кръстниците кой какво ще купи за кръщенето. По стара традиция, кръстниците вземат златното кръстче за детето, белите дрешки, питата и виното, а останалите неща, свързани с почерпката, се осигуряват от родителите. Това разпределение, разбира се, не е задължително и търпи промени.

Изгответе подаръци за гостите. Не е нужно да са големи, може да е снимка на детето като картичка, фигурка, нещо за хапване или малка иконка. Изобщо, може да е всичко, което Ви хрумне и Ви се стори добра идея. Колкото и да е малко обаче, то със сигурност ще направи впечатление на гостите и те ще се зарадват на изненадата. /lifestyle.bg

Main Menu