Facebook News се тества в САЩ

28 Окт 2019 19:36

 

Социалната мрежа Фейсбук тества нова функция, за момента само на територията на Съединените щати, която ще показва потока от новини в отделен раздел на мобилното приложение, предаде „Дъ Върдж“.

Късно снощи създателят на фейсбук Марк Зукърбърг заяви в официалния си профил, че е провел редица разговори с издатели и журналисти как в социалната мрежа да бъдат показвани качествени новинарски материали.

„Изключително съм развълнуван да обява, че заедно създадохме Facebook News. Новият ни раздел е посветен на висококачествени новини, които се персонализират от вашите интереси. Целта ни е да показваме автори, които покриват огромен диапазон от теми като изкуство, политика, наука и други“, пише Зукърбърг, цитиран от бТВ.

„Журналистиката е важна за демокрацията и прогреса, но интернет наруши традиционния бизнес модел в правенето на новини. Вярвам, че големите интернет гиганти имат дълг да си партнират с журналисти и новинари, за да изградим дългосрочен модел за финансиране на този толкова важен труд. Надявам се работата ни да отдаде нужното уважение и да подкрепи всички журналисти, които са част от обществото ни“, завършва той.

Новата функция вече е налична за някои потребители от Съединените щати. Новинарските статии се селектират от реални редактори, като новият раздел може да се персонализира според това, което вие обичате да четете най-много.

Функцията позволява и по-подробна разбивка на тематиката – можете да изберете секции като бизнес, наука, технологии, здраве, спорт и развлечение.

Зукърбърг е категоричен, че екипът от редактори е абсолютно независим и няма да има никаква намеса от страна на компанията в избора на материали, които се показват в новинарската секция. Много технологични наблюдатели изразиха своите притеснения относно как този екип редактори ще отсява истинските от фалшиви новини.

Към момента все още не е ясно точно колко медии ще вземат участие в пускането на новата функция. /БТВ

Main Menu