Печат на тази страница

Къде отиват мазнините, които изгаряме при спорт

07 Ное 2019 13:21

 

Човешкото тяло е умна машина - независимо от действията или бездействията ни, то се опитва да ни подсигури с необходимото в моменти на нужда. Именно това е причината да трупаме мазнини - да имаме "гориво", когато такова ни потрябва. Често обаче имаме нужда да се отървем именно от тези запаси. Къде отиват те?

Мастните клетки се формират главно през детството и юношеството, а след това броят им остава относително стабилен. Когато тренираме, подлагаме се на режими и диети, клетките не намаляват, а просто се свиват спрямо размера си. Какво точно се случва обаче, когато използваме "запасите" си мазнина за енергия?

Обратно на обичайното схващане, не всички запаси се превръщат в енергия. След като голяма част от тях е изпратена "на работа" под формата на триглицериди, те преминават през серия от химически процеси, за да захранят дейностите ни. Има обаче и неусвоени излишъци.

Те стават част от остатъчните продукти - вода и въглероден двуокис. Според изследване на British Medical Journal от 2014 г., те се изхвърлят от тялото чрез дихателната ни система. Тоест - издишваме ги. /lifestyle.bg

Main Menu