Триумф на българската мода на TexTailor Expo

12 Ное 2019 19:03

 

 

Второто издание на изложението за текстил и мода TexTailor Expo доказа, че в България може да се направи панаир, който по нищо не отстъпва на чуждестранните. Изложителите бяха фирми от България, Румъния, Германия, Холандия, Гърция, Турция и Китай. През трите дни на изложението, което се проведе от 7-ми до 9-ти ноември в Международен панаир Пловдив, имаше интересна програма - модни ревюта на изложители и млади дизайнери, семинари,информират от ПРофайл.

Над 40 български марки представиха собствени колекции облекла и аксесоари. Щандове имаха и български производители на текстил и материали за шивашката индустрия, както и редица професионални училища и водещи университети за мода. Сред изложителите бяха фирмите членове на Българска Модна Асоциация Тони К, Деон-БГ, Ив Стайл, модна къща Бандерол, Мир АД, Каре, Кая Дизайн, Stone Heart и др. На щанда на асоциацията бяха представени бельото Бижу, мъжки ризи от Bulammas, мъжки и дамски облекла от Wolf Pride, рокли с детски рисунки на Fashion.bg и др.

"Доволна съм от участието на БМА в TexTailor Expo", сподели Силвия Кабаиванова, Председател на Българска Модна Асоциация. "Нашата цел е да използваме всяка възможност за представяне на българската мода, за да може да се затвърди започналата тенденция българските производители да създават собствен продукт, който постепенно ще измести работата на ишлеме и ще доведе до запазване на работните места в модната индустрия".

"Изключително се радвам, че все повече компании, независимо от това дали имат вече собствена марка, или са в процес на създаване, се свързаха с нас. Всички те се обединяват около идеята за излизането на европейските пазари и утвърждаването на българската мода", допълни Деан Манев - зам. председател на БМА.

 

Изключително успешният дизайнер Иван Донев беше специален гост на изложението. В продължение на два дни той показа на начинаещи дизайнери не само как да създават модели, а и как да изградят своя визия и да наложат себе си като бранд, оставяйки отпечатък в модата.

Догодина изложението за текстил и мода ще бъде още по-хубаво", заяви световноизвестният дизайнер Иван Донев.

Авангардни тенденции в облеклата бяха показани на модните ревюта в рамките на изложението.

Колекцията SWAP на Анна Манукян е всесезонна и унисекс. Идеята е да отпаднат рамките за сезон и пол, за да може облеклата да се носят възможно най-дълго и от повече хора, като се споделят между брат и сестра, партньори и приятели. Дрехите лесно се трансформирани с помощта на копчета, ципове и въжета, за да бъдат адаптирани към повече типове фигури.

Колекцията „Urban Beat“ на Ивияна Зашева е вдъхновена от музиката и нейното влияние върху начина на обличане. В центъра е ново течение, което идва от Южна Корея, съчетава хип-хоп, рап, поп и става все по-популярно в света.

Наред с експерименталните проекти на двете студентки от Нов български университет, възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство-Пловдив показаха свои модели, вдъхновени от идеята за космическата ера и сътворени от неопрен, ПВЦ, отразяващи материи, металически блясък, ръчно изработени аксесоари. Дипломанти на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ са направили колекции по темите „Живописни абстракции“, „New denim. Прераждане“ и „Връзки“.

Посетителите се насладиха и на висша мода от България. С провокативна колекция от бутикови дамски рокли и мъжки костюми, наречена „Лунна светлина“ се представи модна къща „Бандерол“. В дамската серия са използвани дантели и орнаменти, френски тюл, естествени пера от марабу, перли и кристали, а мъжката излъчва сила и независимост.

Беше представена и колекцията от артмода на Паулина Цветанова, наложила собствена марка облекла в Берлин. Акцентът е върху изключително емоционалните концепции и личността на клиентите.

Main Menu