Какво се случва в тялото, ако намалите кафето до едно на ден?

19 Ное 2019 06:30

 

Ако сте раздразнителни, нервни, тревожни, не спите добре и страдате от недобра концентрация, кафето може да е в основата на тези проблеми. Любителите на кафето, които пият по няколко чаши на ден, трудно ще си признаят, че кофеинът им влияе. Те дотолкова са свикнали с любимата си черна напитка, че са склонни да бранят консумацията ? докрай, убеждавайки се, че тя не им влияе зле като на другите.

Разбира се, при различните хора влиянието на кофеина не е еднакво, но това не означава, че негативно влияние не съществува. Ако сте свикнали да пиете повече от 4 чаши кафе на ден, които се считат за абсолютна горна граница на допустим дневен прием, вероятността тялото ви да изпитва негативните странични ефекти на кофеина е голяма.

Какво ще се случи в тялото ви, ако намалите кафето до една чаша на ден?

Може да изпитате неприятни симптоми

Тъй като организмът ви е свикнал с кофеина, вероятността да получите някои неприятни симптоми, причинени от отсъствието му, е голяма. Най-често това са главоболия, леки тремори, безпокойство, нервност, депресия, трудности в съсредоточаването. С течение на свикването с намалената доза кофеин на ден неприятните усещания отшумяват.

Може да помогне за облекчаване на проблеми с пикочната система

Един от характерните странични ефекти на кофеина е увеличената диуреза. Кафето е диуретик, който дехидратира тялото и предизвиква увеличено отделяне на урина. От една страна това е добре, защото с ускорената диуреза се изхвърлят повече токсини от тялото, които иначе се задържат. От друга обаче, кафето създава киселинна среда в тялото, която подхранва бактериите в различни органи и системи, включително в пикочните пътища, което може да влоши различни инфекции и заболявания.

Може да помогне на храносмилането

Много хора, които пият по няколко кафета на ден, изпитват парене в гръдната област и връщане на стомашни киселини. Това е провокирано отново от киселинността на напитката и нейните дразнещи ефекти спрямо стомаха и червата. Когато намалите кафето до едно на ден, тези неприятни състояния трябва да затихнат.

Полезните бактерии в червата ви ще повишат броя си

Пиенето на големи количества кофеин на ден действа негативно върху растежа на бактериите в червата. Киселинността му ги потиска и пречи на нормалното протичане на храносмилането и усвояването на веществата. Намаляването на приема на кофеин води до увеличение на полезните бактерии и удължаване на жизнения им цикъл.

Сънят ви ще се подобри

Ако се борите с трудности в съня, опитайте да намалите кафето. Колкото и да не ви се вярва, че то не ви пречи, това не е така. Кофеинът въздейства неусетно на нервната система и пречи на протичането на циклите на съня по най-здравословния начин. Намаляването на кофеина има благотворен ефект върху заспиването и намалява нощните събуждания./az-jenata.bg

Main Menu