Антонина: Не пея детски песни

02 Дек 2019 12:57

Безспорно изкуството се е променило. Променил се е и начинът, по който то стига до хората, но дали това обогатява произведенията ,или вече имат по-скоро декоративни функции?

„Ами на нас всичко ни е „топ“, „хай“ и „на световно ниво“. Вероятно добавяме изключителни образци в световната съкровищница, –предполага Антонина - но пред нас стои нов проблем, който ни разконцентрира. В момента се налага да преценим дали съдържанието, което създаваме, е подходящо за деца, или не. Допускам, че скоро ще има китайски сайт, който да реши и този проблем.“

Едва ли има автор на съдържание, който да не е разбрал за предстоящите промени в най- голямата платформа за видео споделяне – YouTube. Предполага се, че те ще засегнат не само начина на представяне, но и самото съдържание.

„Пролича, че ще има казус, още когато ни накараха да „споделяме“ музиката си, а не да я продаваме. Сега сме на път да заменим изкуството и различните му форми с думи като „съдържание“. Когато пееш, това е изкуство, когато снимаш – също. Наричайки музиката и фотографията с думата „съдържание“, ние принизяваме функциите им до декоративни, лишени от дълбочина.“
Развитието на технологията направи възможно всеки да има камера, но всеки ли може да е оператор, или пък монтажист, композитор, текстописец – онази част от обществото, която наистина създава изключителни образци на изкуството?

„Благодарение на Интернет разбрахме за Рашия, че тя е бременна и че известна колежка, ѝ е сестра. Дали обаче публикуваното в социалните мрежи е изкуство, или съдържание? Изкуство ли е умението да провокираш вниманието на хората? Съдържанието, създадено от Рашия, направено ли е за деца? Това са твърде много въпроси, на които аз не мога да отговоря. Онова, което мога да кажа, е, че трябва да бъде направена разлика между съдържанието, което създава един изпълнител (например) и съдържанието, създадено от един смартфон (например). Не казвам, че с това темата се изчерпва, казвам, че променя начина, по който стигаш до публиката си. А очевидно начинът поменя съдържанието.“

У много хора се формира убеждението, че предстоящите промени във видео споделянето са цензура. Голяма част от артистите в цял свят приемат новите правила със смесени чувства. Едно обаче е ясно – няма артист, който да отрече предимствата на платформите за споделяне.

„Аз не пея детски песни. За да слушаш Хантонина (смее се), трябва да имаш известно количество житейски опит, иначе ще ти е трудно. А най-малко се безпокоя от цензура, защото опитът показва, че едни от най-добрите образци на изкуството са създадени във времена, пълни с повече забрани, отколкото тези в YouTube. Известна истина е също, че един артист е творец, когато е поставен в условията на криза. Смятам, че предстоят добри времена за хората, които правят изкуство. За останалите има достатъчно детска аудитория.“ – категорична е Антонина.

 

Main Menu