Бременността, бедността и как влияе на бебето още от утробата

26 Дек 2019 15:24

 

Преди да се родим на този свят, животът на бременната ни майка оказва по-силно влияние върху нашето бъдеще, отколкото можем да си представим. Как ще протече животът ни зависи от толкова много неща - обстоятелства, случайности, изборите, които правим, и решенията, които взимаме.

Ако само си представим какво е усещането за една бременна жена всеки ден да се тревожи за покрива над главата си, отношенията вкъщи, как ще плати сметките си и какво ще сложи на масата, ще осъзнаем, че това не може да не се отрази на развиващото се в нея бебе.

Всички тези притеснения водят до "натрупването" на токсичен стрес, който се отразява пагубно и на двата организма - на майката, и на детето. В тялото на жената се отделят хормони на стреса, които преминават през плацентата и влияят върху мозъчното развитие на плода.

В по-късен етап от живота на такова дете, то проявява деструктивно поведение, което води до лошо здраве, ниски оценки в училище, а по-късно - ниски доходи и дори попадане в затвора.

Това означава, че детето, родено в крайна бедност, е силно застрашено завинаги да остане в този капан. Но, според учени, като професора по педиатрия от Харвард Джак Шонкоф, има един прост начин за справяне с този проблем и това е - любовта.

Какво ще бъде следващото поколение и съответно - бъдещето ни, зависи от това какво правим сега. Според проф. Шонкоф, бедните бъдещи майки трябва да бъдат подкрепени, включително от специалисти, като с тях се провеждат постоянни срещи, на четири очи и изпълнени с емпатия и разбиране.

В Щатите вече се провеждат такива подкрепящи програми и резултатите са видими. Те са описани в ново проучване, публикувано през ноември. В него се разглеждат ефектите на програмата Nurse-Family Partnership (в буквален превод: партньорство между медицинската сестра и семейството) върху умственото развитие и академичните постижения на деца, родени и отгледани от самотни майки в крайна бедност.

И резултатите са невероятно добри. Проучването проследява цели 18 години от живота на децата.

В момента се провежда изследване, което е продължение на първото. Учените искат да проверят дали осигуряването на финансова помощ на тези майки ще има същия ефект или искрената морална подкрепа е по-ценна за справянето със стреса. /lifestyle.bg

Main Menu