Вечерни ритуали за успех

07 Ян 2020 08:41

Денят се познава по сутринта, но за да бъде утрото ни такова, каквото искаме, трябва да се подготвим от вечерта. Това е правилото на успешните хора, които добре знаят как да оптимизират времето си, в което място за оправдания няма.

Ето няколко съвета, които да превърнем в ежедневни навици преди лягане, за да може с всеки следващ ден да постигаме резултатите, които искаме.

Аларма... за лягане

Обичайно нагласяме алармата си за часа, в който трябва да станем на сутринта. Добра идея е да пробваме същото, но за времето, в което трябва да си легнем. По този начин си създаваме най-здравословната рутина - да заспиваме по едно и също време.

Добре е да си оставяме половин час, в който да се подготвяме за сън. Така ако искаме да си легнем в 23 часа, алармата трябва да ни звъни в 22:30. И без оправдания.

Мед и оцет

Ако имаме проблеми със заспиването, можем да пробваме един на пръв поглед нетрадиционен трик. В една чаена чаша вода добавяме една супена лъжица ябълков оцет и една пчелен мед. След около 20 минути трябва да усетим отпускане и да се понесем в страната на сънищата.

Похапване

Не е добра идея нито да преядем преди лягане, нито пък коремът ни да къркори от глад. Златната среда е здравословно похапване, което е богато на фибри и полезни мазнини. Например, можем да вземем една лъжица бадемово масло. То ще регулира нивата на кръвната захар, а на сутринта ще сме бодри и енергични.

Чанта за фитнес

Ако се опитваме да изградим рутина да тренираме сутрин преди работа, със сигурност ще си помогнем, ако си оправим сака за тренировки от вечерта. Така няма да ни мине оправданието, че нямаме време да си съберем всичко необходимо.

Обяд

Ако искаме да се храним здравословно и на работното място, то най-добре да носим храна от вкъщи. А за да успяваме да поддържаме този навик, трябва да подготвяме обяда си за следващия ден от вечерта, точно както правим с дрехите например, пише Reader's Digest.

Дневник

Може да ни звучи детинско да записваме мислите си в тетрадка, но истината е, че по този начин можем много по-лесно да ги съберем, да си направим равносметка и да изясним бъдещите си цели.

Ако преди лягане записваме поне по едно нещо, за което сме били благодарни през деня, то със сигурност ще успеем да се усмихнем, ще се отърсим от стреса и ще заспим по-лесно.

Списък

Добре е да си отделим и още пет минути с химикал в ръка, за да направим списък на задачите, които ни чакат утре, подредена според тяхната важност. Така ще си спестим момента, в който си лягаме и започваме да мислим, за всичко, което имаме да свършим на следващия ден.

Хоби

Преди лягане е подходящо време и да се насладим на любимото си хоби. Половин час от забавлението, което ни доставя истинско удоволствие, също ще успее да ни отпусне подобаващо.

Дишане

Дори да не сме фенове на медитацията, нищо не не пречи да пробваме с няколко дълбоки вдишвания и издишвания преди лягане. Мислейки само за дишането си, се избавяме от стреса и настройваме тялото и ума на вълна релакс, което ни помага да заспим по-лесно.

Близост

Да прекараме няколко минути на уединение с половинката преди сън е може най-добрият завършек на деня. Ей така, просто прегърнати в леглото, без телефони и мисли за битовизми. Така си гарантираме достатъчно количество окситоцин, за да заспим щастливи и без стрес. /lifestyle.bg

Main Menu