Гневът, тъгата и емоциите, които ни състаряват най-бързо

09 Ян 2020 17:02

 

Психичното ни здраве е тясно свързано с физическото. А емоциите оказват влияние не само върху настроението, но и върху здравословното ни състояние. И когато преобладават негативните, ефектът не закъснява.

Стресът е познат като основен виновник за редица здравословни проблеми. Той буквално може да ни разболее, точно като някои емоции. Такива са тъгата и гневът.

Според ново изследване гневът има много по-голям ефект върху здравословното състояние на по-възрастните хора, изразяващ се в причиняване на възпаления и хронични заболявания.

Когато хората в по-напреднала възраст често изпитват гняв, в кръвта им се откриват маркери, знак за възникнали възпалителни процеси. Това вероятно се дължи на повишените нива на стресови хормони в организма, пише Daily Mail.

А когато възпаленията, които се случват понякога като защитна реакция на организма, станат хронични, това води до редица здравословни проблеми. И по този начин гневът разболява, особено ако не сме вече първа младост. Същата връзка обаче не е открита с емоции като тъгата.

Най-важното, което трябва да запомним, е, че гневът не е решение на нито един проблем, a може само да ги задълбочи. За да намалим изблиците на гняв, може да започнем с успокояващи практики като йога и медитация, за да предотвратим негативните ефекти върху здравето. /lifestyle.bg

Main Menu